Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Naturlig och smakrik odling hos Gällenäs
Inspiration

Naturlig och smakrik odling hos Gällenäs

Några mil norr om Vänersborg, på en slingrig väg utmed Vänerns strand vid Gälle Udde, ligger Gällenäs grönsaker - en småskalig växthusodling med hållbarhet i fokus. Härifrån erbjuder vi i år fina cocktailtomater och jalapeño i säsong.

Snabbväxande familjeodling

Hållbar odling av tomat, paprika, aubergine och jalapeño

Anette & Peter van Schies odlingsresa startade med ett litet tunnelväxthus, som snabbt uppgraderas till ett 5000 kvadratmeter stort växthus då Gällenäs Grönsaker startades upp. 

– Med en utbildning inom trädgård, föräldrar i branschen och ett stort intresse i bygden vågade vi ta steget, säger Anette van Schie.

Att odla smakrika och goda grödor är viktigt för paret, men minst lika viktigt är en hållbar odling.

– Vi har ett stort intresse av att odla så hållbart som möjligt, både för klimatet och för vår egen skull.

Utan besprutning & vatten i kretslopp 

För att bekämpa oönskade insekter som förstör odlingen, köper de in andra insekter som äter upp de oönskade skadedjuren. Allt sker den naturliga vägen, utan besprutning. Tillförseln av vatten och näring samt styrningen av temperaturen i växthuset sker med hjälp av en dator. Överskottsvattnet tas om hand, renas och går ut till plantorna igen, i ett kretslopp.

Från beställning till skörd av plantor

Säsongen börjar i september, då diskussionen med kunderna startar om vad som ska odlas nästa år. I slutet av april är det dags att börja skörda tomatplantorna, vilket görs två gånger per vecka. När de första tomaterna skördats skapas mer ljus till de kvarstående som kan mogna till nästa skörd. Sista skörden görs i början av november. Sen är det dags att städa ur och förbereda för nästa säsong. 

För att tomaterna ska hålla en hög kvalitet i både utseende och smak, pollineras tomatplantan med hjälp av humlor. Dessa köps hem i små bon som placeras ut i växthuset.
Video

Dags för skörd!


Anette & Peter van Schie driver odlingen på föräldragården.


Plantorna placeras på en odlingsmatta i en hängränna där plantans rötter får vatten och näring genom ett dropp.

I sortimentet

Se även

Kunskap

Framtidens mat är ekologisk

Framtidens meny är producerad med omsorg om djur, natur och miljö. Det är vår fasta övertygelse. Och utifrån det tar vi konkreta beslut varje dag. Ett sådant beslut är att se till att det ekologiska och miljömärkta sortimentet ständigt utvecklas.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.