Trots att vi i Sverige har alla förutsättningar för baljväxtodling av unika kulturarvssorter så importeras stora mängder bönor och linser varje år. Ett företag som jobbar med den inhemska baljväxtodlingen är Nordisk Råvara som drivs av Gunnar Backman och Tomas Erlandsson. Med hjälp av POM, programmet för odlad mångfald, och grupper av innovativa odlare, har de börjat odla upp svenska baljväxter med hög kvalitet.
Nordiska baljväxter med historia
"Vi hade aldrig kunnat ana vilka fantastiska historier som dolde sig bakom många gamla svenska sorter! Bönderna i Rättvik höll sig starkare och friskare förr i tiden jämfört med sina sockengrannar, tack vare sin näringsrika ärt. Och på hela Gotland odlade man en lins som användes till alltifrån välling till pannkakor. Vår verksamhet innebär att det för första gången sedan säkert över ett sekel finns Gotlandslins odlad på Gotland igen, vilket är otroligt roligt." berättar Gunnar.
Tomas berättar om den fantastiska respons som de mött när de börjat sälja de unika sorterna.
"Vi blir ständigt kontaktade av intresserade kockar och andra matkreatörer som vill använda dem. Vi har dessutom inlett ett samarbete med några kommuner vars önskemål är att skolbarnen ska få de här näringsrika baljväxterna till skollunch."
Grödor från andra länder som trivs i Sverige
Utöver de svenska kulturarvsgrödorna har Nordisk Råvara dessutom fått fram svenskodlade grödor med helt andra ursprung. De har bland annat lyckats med teff och quinoa.
"Varför odla grödor på andra sidan jorden när vi kan göra det här? Tack vare immigration av människor med agronom- och lantbrukskompetens från andra länder, har vi fått tillgång till kunskap och erfarenhet om hur man odlar för oss nya, näringsrika grödor." fortsätter Tomas.
"Det har tagit några år men nu har vi en quinoa som verkar relativt anpassad för vårt klimat. Det är Per Modig på Fagraslätt i Skåne som skördat den i år. Per är agronom och driver eget lantbruk. Det är samarbetet med odlare som Per, som gjort att vi lyckats med alla de här fantastiska grödorna."
Ekologisk odling av matlupiner
Ett annat projekt som Nordisk Råvara driver är ekologisk odling av matlupiner. Det är en baljväxt som kan användas till en mängd olika livsmedel.
"Det har saknats en inhemskt odlad, vegansk proteinkälla. I Sverige importerar vi mängder av sojabönor till olika ändamål för just proteinets skull. Lupin har lika hög proteinhalt som soja och är utmärkt att odla på sådan svensk odlingsmark som vanligtvis anses vara mindre bördig." förklarar Gunnar.