RAK Porcelain är en av de ledande tillverkarna av porslin. På restauranger, caféer och hotell världen över serveras mat på porslin från RAK.
Ett bolag i ständig tillväxt
Företaget har funnits sedan 2005 och etableringen har gått snabbt. Det enda området där man ännu inte har en närvaro är Grönland. Serge Hemmer, Key Account Manager på RAK Porcelain Europe berättar om expansionen:
”Vi växer snabbast i mellanöstern och Dubai. Utvecklingen där går jättesnabbt! Nu när World Expo 2020 närmar sig, byggs 100 nya hotell bara under ett år. Det finns ingen annan marknad som kan mäta sig med det.”
Produkter som tål tuffa tag
Design, kvalitet och funktionalitet är tre delar som måste balanseras när det gäller att möta HORECA-industrins krav och behov på porslin. Produkterna ska tåla både ett snabbt tempo och en tuff miljö. Porslinet måste vara tåligt och starkt för att kunna klara temperaturvariationer och svåra förhållanden.
”Våra kollektioner lever alltid i minst 10 år från det att vi tar fram dem, vilket är en trygghet för kunden. Vi har också 5 års kantstöttningsgaranti på många av våra runda tallrikar från dagen för inköpet.” säger Serge.
RAK Porcelain vill vara det självklara valet av porslin över hela världen. Vid framtagning av nya kollektioner lyssnar man in marknaden noggrant. Många gånger fungerar man också som trendsättare. Neofusion är en sådan kollektion där man hämtat inspiration från mineraler. Tallrikarna finns i sex olika mineralfärger och fungerar bra att kombinera med vitt porslin.
2015, då det gått tio år sedan företagets start, kom det några nya spännande kollektioner. Marea, Giro och Access var några av nyheterna, där Access var det senaste tillskottet. Porslinet är ultravitt och kallas Polaris. Materialet är rikt på aluminiumoxider och det starkaste som produceras i Europa och Asien, vilket betyder att kvalitén är mycket hållbar.
Färger växer sig starkare
”Möjligheten att blanda mellan och matcha våra olika kollektioner, och tryggheten med att vårt porslin finns tillgängligt under lång tid, uppskattas mycket av våra kunder”, säger Tímea Paraizsova, Junior Sales Manager på RAK Porcelain Europe,som ansvarar för den skandinaviska marknaden.
Sedan några år tillbaka har hon märkt att deras kunder efterfrågat mer färgglada tallrikar och serier med mer extraordinära former, för att skapa ett lapptäcke av porslin på bordet. Förutom distinkta och snygga färgkombinationer har också porslin i svart och grått ökat i efterfrågan bland kockar som längtar efter visuell påverkan och starka kontraster för sin kulinariska konst. RAK har flera originella nyheter på gång inom de kommande månaderna, även för den som vill komplettera redan existerande serier. Som kund till Martin & Servera har du alltid exklusiv tillgänglighet till dessa.
Att välja rätt porslin
I valet av porslin är det absolut viktigaste att ha en budget. Sedan måste du ha kännedom om verksamheten och välja något som passar miljön. Är det en stor matsal kanske valet kommer falla på något praktiskt och klassiskt. Att det kommer vara en stor omsättning på porslinet är viktigt att budgetera för.
”Porslin på en finkrog är lite annorlunda. Visst kan klassiskt vitt fungera här med, men många kockar väljer en tallrik som kommer att passa för en viss signaturrätt och inte tvärtom.”