Royal Greenland är en global verksamhet som har sina rötter djupt rotade i det grönländska samhället. Det är nämligen det Grönländska Självstyret som äger företaget. Royal Greenland är Grönlands största arbetsplats och detta medför bland annat ett stort miljö- och samhällsansvar.
Arbetsgivare som tar ansvar
"Som Grönlands största arbetsgivare är vi mycket väl medvetna om att vi har ett stort inflytande. Det är vår främsta uppgift att utveckla och bearbeta de marina resurserna med bästa möjliga nytta för det lokala samhället och våra grönländska ägare, vilket måste ske på ett hållbart sätt, både när det gäller resurser och ekonomi." berättar Marianne Kragh Rottbøll.
Då resultatet alltid kommer att vara en viktig faktor för företag, handlar det för Royal Greenland lika mycket om människor och miljö, eftersom företaget existerar i syfte att stärka det grönländska samhället som helhet.
"Duktiga medarbetare på alla nivåer är avgörande för Royal Greenland. Vi erbjuder våra medarbetare en grundlig utbildning och i vissa fall även kurser i personlig utveckling till både dem och deras familjer." säger Marianne.
Känsliga ekosystem uppmärksammas
När det kommer till miljön, deltar Royal Greenland i stora forskningsprojekt. Det senaste handlade om livsmiljöer och ekosystem på havsbotten så att yrkesfiskarna kan få kunskap om var de bör vara uppmärksamma på känsliga ekosystem. Dessutom tar företaget en kritisk ståndpunkt när det kommer till bland annat fångstredskap.
"Våra räkor fångas exempelvis med trål som är försedd med sorteringsgaller och flyktpaneler som låter fiskarna simma tillbaka ut i havet. På detta sätt undgår vi i stort sett bifångst när vi fiskar efter räkor." säger Marianne.
Smart produktion av räkmjöl
Efter fångst är nästa steg att utnyttja hela fisken eller räkan för att undvika spill. Även här tar Royal Greenland en aktiv roll. Till exempel används räkskalen till att producera räkmjöl på Royal Greenlands fabrik i Ilulissat och för liten grönländsk hälleflundra är utnyttjandegraden i genomsnitt 91 procent då endast skinn och ben kasseras.
MSC-märkning är viktigt
När vi talar om hållbarhet kan vi inte undgå att tala om MSC. Till exempel är räkor, stenbitsrom, rödspättor och torsk redan MSC-certifierade men Royal Greenland arbetar ständigt för att kunna sätta det lilla blå märket på fler av sina produkter.
"Vi anser att arter och fiskeri kan vara hållbara utan MSC-certifiering, men MSC-kontrollen kommer generellt att stärka administrationen, forskningen och studierna inom fiskesektorn" förklarar Marianne.