Hur dukar du julbordet när våra sätt att äta har förändrats? Santa Maria har samlat idéer och inspiration för ett mer inkluderande julbord, som lyfter vegetariska och veganska alternativ samt nya moderna idéer, utan att traditionen går förlorad.
Julen är lika med rullad sylta, lutad fisk och dopp i grytan. Den är också lika med prinskorvar och patéer, julskinka, julöl, julmust och massor av måsten. Traditionens makt är stor.
Men julen är också ett smörgåsbord av möjligheter, inte minst julbordet. Det finns massor med plats att lyfta in nya idéer, nya recept och nya smaksättningar. Julbordet är bordet där du ska kunna servera alla. Även de som äter vegetariskt och veganskt.
Inspirerande recept till ett alternativt och inkluderande julbord
Fredrik Andersson, du är Team Manager för det Svenska Kocklandslaget. Vilka smaker och kryddor är jul för dig?
Det är väl kryddpeppar, nejlika, svartpeppar, saffran, ingefära. Sen har ju julen många smaker med mycket syra, det är mycket apelsin och citrus, och då är det kul att jobba med den syran tillsammans med kryddor som korianderfrön och pomerans.
"Korianderfrön, svartpeppar och ingefära är en fantastisk julmix."
Hur jobbar du med den juliga syran?
Jag tycker att man överlag ska våga byta ut den traditionella syran mot en annan. Istället för att gå i med ättika går det att hitta syran i kryddorna. Testa dig fram. Ättika och citron är till exempel båda syror, men helt olika. Utmana dig själv. I Sverige har vi traditionellt kört med salt plus en krydda. Försök att även utmana det, försök göra en kryddblandning med tre-fyra kryddor och bygg en balans mellan dem – det lyfter smaken.
Vilka kryddblandningar kör du mest med på julen?
En mix jag ofta blandar ihop är koriander- frön, svartpeppar och ingefära. Det finns en bra hetta och syra i den kombon. Du kan också jobba med korianderfrön, ingefära och apelsinskal och gå ner med det i till exempel brunkål och rödkål, det finns en sötma i kålen som mår bra av en syrlig kryddning. En annan mix jag gillar är kanel, svartpeppar och citronskal, den är fin till bakat fläsk. Malen koriander, kummin och dillfrön är bra till lax.
Har du något annat juligt tips?
Generellt: jobba med hela kryddor till buljonger och inläggningar. Rosta dem först och låt dem sen koka med. De torra och malda kryddorna kan du använda som rub till proteinet. Jag brukar rubba julskinkan med ingefära och svartpeppar innan griljeringen. Sen är ett bra tips att använda kryddorna redan i förberedelsen. Gå i med saffran och vanilj redan när du kokar upp grädde, då får du en smakrikare knäck än om du går i med kryddorna senare. Och när du gör kola, koka upp grädden med fänkålsfrön, svartpeppar och salt. Sila av det och koka sen kola på det. Toppa med grovt mortlade fänkålsfrön och svartpeppar. Det smakar lakrits, så det är egentligen ingen konstig kola, men det är lite mer spännande när den är gjord på fänkål.
Vi rekommenderar
Inspiration
För mer julinspiration – läs hela julmagasinet från Santa Maria
Vi är redo för jul! Inför årets alla härliga julbord har vi dukat upp med inspiration, tips, recept och kampanjpriser på mängder av julfavoriter. Allt du behöver för att servera dina gäster en riktigt god jul, helt enkelt.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.