Thomas Sjögren har arbetat på restauranger som Salt & Sill, Thörnströms Privata Rum och Swedish Taste. Han har också prisats i flera prestigefulla kocktävlingar som Nordiska Mästerskapen 2013, Culinary World Cup 2014 och vunnit Årets Kock 2015.
Läs mer
Vi rekommenderar
Kunskap
Restaurangutrustning
Vi erbjuder ett brett sortiment inom restaurangutrustning för kök och matsal. Våra specialister hjälper dig med alla de praktiska beslut som tas när du inreder, väljer utensilier, bygger om eller bygger nytt. Vi hjälper dig också med serviceavtal och support, så att din utrustning får en lång livslängd.
Scanpans stek- och kokkärl är slitstarka och populära världen över. Här berättar vi om produktionen av pannorna som du nu hittar i Martin & Serveras sortiment.
I den lilla staden Ryomgård utanför Århus i Danmark har Scanpan producerat non-stick-pannor och grytor sedan 1956. Hantverket har alltid stått i fokus och varje panna stöps fortfarande för hand. Trots fokuset på det handgjorda ligger Scanpan också i framkant när det gäller teknisk utveckling och innovation. Deras nyckelord är återvinning, hållbarhet och miljö.
Scanpans stekpannor har en lång livslängd vilket gör dem till en hållbar produkt. Med den innovativa beläggningen Statanium får du också en fantastisk stekyta utan att behöva tillsätta fett. Detta förenklar också rengöringen.
Video
Thomas Sjögren besöker Scanpans fabriker och stöper sin egen stekpanna.
En Scanpan-panna tar form
Scanpan använder enbart återvunnet aluminium i tillverkningen av sina stek- och kokkärl. Aluminiumet återvinns av bland annat pantburkar och fälgar. Aluminiumet brukar kallas för ”den gröna metallen”, eftersom det är relativt lätt att återvinna och då återvunnen metall håller samma kvalitet som ursprunglig.
Såhär går det till:
I Scanpans ”stöperi” smälter man ner aluminiumtackor till en 600 grader varm massa.
Massan hälls i en form och stöps till en stekpanna eller gryta.
Inför stöpningen torkar man av stöpformen med bivax och sprayar den med släppmedel. Då lossnar pannan lättare från formen. Ungefär en liter flytande aluminium behövs till en normalstor stekpanna.
Sedan fyller man upp en skopa med aluminiummassa och häller försiktigt över den i stöpmaskinen. I maskinen pressas metallen samman under ett tryck på 250 ton.
När grunden är klar ska pannan slipas, blästras och härdas innan den får sin non-stickbeläggning. Under härdningen förstärks ytskiktet med titan, vilket gör att stekpannan får samma stekegenskaper en vanlig belagd panna, samtidigt som den blir mer slitstark.
Noggranna kontroller
Scanpan genomför en mängd kontroller på sina produkter för att säkra kvaliteten. En aluminiumpanna vandrar genom minst åtta medarbetares händer i fabriken i Ryomgård. Det gör att Scanpan kan vara trygga i att pannan som lämnar fabriken kommer att hålla under många år.
Sundqvist - redskap som sprider matlagningsglädje
Sundqvist är en generalagent med inriktning på köksredskap inom premiumsegmentet. De startade redan 1963 och har idag flera varumärken, däribland Scanpan, och är bland annat också Sveriges ledande experter på japanska knivar. Ända sedan starten har högsta kvalitet och största engagemang varit deras ledord. Sundqvist är stolta över att kunna skapa matlagningsglädje i Sveriges restaurangkök.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.