Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Svensk grillost efter cypriotiskt familjerecept
Inspiration

Svensk grillost efter cypriotiskt familjerecept

Grillosten blir allt vanligare på svenska tallrikar, och med vanan ökar förväntningarna både på kvalitet och smakupplevelse. Ända sedan Fontana introducerade halloumi i Sverige på 80-talet har de drömt om att utveckla en ost efter eget familjerecept.

Familjen bakom Fontana kommer från Cypern, men har också rötter i Grekland. Därför började det med en grekisk Grilloumi redan 2010. På senare år har efterfrågan på svensk ost ökat både hos kunder och konsumenter, och Fontana såg sig om efter en bra samarbetspartner.





Lokalproducerad grillost

Nu finns Fontana Svensk Grilloumi®, en lokalproducerad grillost gjord av norrländsk komjölk hos Norrmejerier. Osten är gjord på ungefär samma sätt som halloumi, vilket ger den liknande egenskaper vad gäller smak, användningsområden och tillagningssätt. För enkelhetens skull finns den både som hel bit och som ostburgare – färdigformade, fyrkantiga skivor.


"Grilloumi är en ovanligt mångsidig ost. Man glömmer ofta att en riktigt bra grillost också är god som den är, innan den tillagas. Den håller kvaliteten hela vägen."

Robin Gesang, kökschef Hotel Rival Stockholm

Gör mer med din grillost

Det hörs på namnet var Grilloumi har sin självklara plats i köket. Men faktum är att den gräddiga osten med den balanserade sältan kan bidra med att lyfta smaker och ge textur på många fler ställen än som en skiva grillad ost. Oavsett om du utgår från en hel bit eller de fyrkantiga ostburgarna är Fontana Svensk Grilloumi® en smakrik och lätthanterlig råvara i matlagningen.

Så använder du Grilloumi®


Tärna
Både Grilloumi i bit och som ostburgare är lätta att tärna. Eftersom Grilloumi saknar halloumins vik mitt i osten, håller den ihop ännu bättre. Trä upp kuber eller små plattor på grillspett, strö tärningar över grönsaksplåtar eller blanda ner småbitar i pastasåsen. Grilloumi som fått koka med i en shakshouka blir härligt mjuk och mild i kontrast till den smakrika såsen.



Strimla
De fyrkantiga färdigskivade ostburgarna är lätta att strimla och passar exempelvis perfekt att marinera till en vegetarisk ceviche. Strimlad svensk Grilloumi tillför också textur och balanserad sälta i en sallad, bowl eller på toppen av en pasta.


Riv
Riven Grilloumi kan användas istället för parmesan eller pecorino på pastan. När den smälter på pizzan behåller osten strukturen bättre än mozzarella och annan typisk pizzaost, vilket ger Grillloumipizzan en egen karaktär. Osten tillför också smak och saftighet i färs- och grönsaksbiffar.


Grilla
Grilloumi är naturligtvis också en grillost. Genom åren har Fontana gjort otaliga tester, först på den grekiska och sedan på den svenska Grilloumin, för att kunna garantera ett perfekt resultat på grillen. Nu lägger Fontana med varm hand över ansvaret på dig att servera en perfekt grillad svensk ost av norrländsk komjölk.

Se även

Inspiration

Det ska vara enkelt att dela det goda!

Fontana är ett svenskt familjeföretag som alltid arbetat för ett hållbart samhälle för människa, djur och natur. Detta är något som grundaren Frixos Papadopoulos alltid värnat om, faktiskt långt innan frågorna hamnade i fokus och blev en samhällsdebatt. Visionen är lika stark och rotad som träden i de grekiska olivlundarna. Nu är det viktigare än någonsin att det vi äter även smakar gott för vårt samhälle.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.