Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Modern teknik förlänger säsongen för färska svenska äpplen

Visste du att…

Idag är endast ett av fyra äpplen som säljs i Sverige svenskt. Tillsammans kan vi ändra på det!

Det nordiska klimatet ger fin balans mellan sötma och syrlighet

Att äpplen, liksom andra frukter och bär, som vuxit i nordiskt klimat har en komplex smak, högre syrlighet och sötma beror på temperaturvariationerna under sommaren med svala nätter och långa ljusa dagar. Korta transporter som gör att äpplet kan mogna på träden bidrar också till smakutvecklingen.

”Vi säljer svenska äpplen löst i stor låda eller i påsar om ett eller två kg. Då är det lättare för till exempel förskolor att få en hanterbar mängd äpplen.”

- Nicklas Schöön, affärsområdeschef frukt och grönt, Martin & Servera
Nu finns det svenska äpplen året runt. Tack vare dagens teknik bevaras äpplenas smak och konsistens perfekt i moderna långtidslager. När frukten läggs i lagret är den plockad i precis rätt ögonblick och när den vaknar ur sin sömn smakar den som nyskördad.

Äpplen från svenska äppelodlare finns nu tillgängliga större delen av året. Äpplena plockas och skördas i exakt rätt tidpunkt när mognadsgraden och brixhalten, det vill säga sötman, är perfekt för att äpplet ska kunna lagras på bästa sätt.

Färskheten behålls längre i frukten

De nyskördade äpplena lagras sedan direkt i de så kallade ULOlagren. ULO står för Ultra Low Oxygen. Det innebär att atmosfären i lagren har förändrats, genom att ta bort syre och hålla nere koldioxidhalterna ökas kvävenivån. Mycket förenklat skulle man kunna säga att äpplet somnar in och nedbrytningen bromsas. När äpplet plockas fram ur lagret smakar det som nyskördat.

Lagringstekniken stoppar med andra ord mognadsprocessen i ett äpple och på så sätt behålls färskheten i frukten under en längre period. Temperaturen och syrenivån anpassas efter de olika äppelsorterna för att skapa bra hållbarhet.

Omsorg i hela kedjan

När äpplena plockas ut från lagret sorteras de varsamt utifrån storlek, färg och användningsområde. Genom omsorg i hela kedjan – från odling till leverans – kan svenska äppelodlare erbjuda rätt äpple vid rätt tidpunkt. Svenska äpplen finns i princip tillgängliga året runt och – det bästa av allt – det är just det äpple som har absolut finast kvalitet för säsongen.

 

Eftersom äpplena kommer från lokala odlare är det här även en viktig affärsmöjlighet för hela bygden. En majoritet av de svenska äpplena odlas i Skåne med omnejd.

 

Förhoppningen är att kunderna inom kommunerna i Sverige ska upptäcka den här möjligheten att köpa svenska äpplen efter säsong och året runt. Det finns en härlig variation av svenska äpplen. Sverige ligger långt fram när det gäller vilka växtskyddsmedel som är tillåtna i svensk odling. Idag står svenska äpplen för cirka 55 procent av de äpplen som säljs i matbutikerna och cirka en fjärdedel av de som äts i Sverige.

Äppelodlingarna skapar arbetstillfällen. Varje hektar med äppelträd kräver ungefär 400 arbetstimmar per år jämfört med 6 timmar för jordbruksmark. Bin är oumbärliga medarbetare i äppelodlingarna – utan bin blir det inga äpplen eftersom äppelblommorna måste pollineras av insekter. För varje hektar med äppelträd krävs det två bikupor.

Läs mer

Inspiration

Sveriges fantastiska producenter

Vi vill lyfta fram några av alla fantastiska uppfödare, odlare och bönder som finns runtom i Sverige. Tillsammans kan vi öka kunskapen och medvetenheten kring de mervärden som finns kring de svenska produkterna och det arbete som görs för att skapa kvalitativa och säkra livsmedel.
Inspiration

Matmagasinet Svenskt

Tidningen Matmagasinet Svenskt är ett samarbete mellan Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Svenskmärkning AB och Martin & Servera. Här lyfter vi fram några av alla fantastiska uppfödare, odlare och bönder som finns runtom i Sverige.
Kunskap

Frukt och grönt för restauranger och storkök

Jämn kvalitet på varor, en öppenhet för nya trender och tillgång som följer dina behov. Det ger ett bra erbjudande på frukt och grönt för restauranger och storkök.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.