Jeanette och Fredrik Elander föder upp grisar på Äs gård utanför Västerås. Liksom andra svenska djuruppfödare lägger de ner ett stort arbete på att förebygga sjukdomar. Deras djur håller sig friska och behöver sällan eller aldrig behandlas med antibiotika och andra läkemedel.
Jeanette Elander är i full gång med att göra rent i boxarna i ett av grishusen där smågrisarna har fötts och levt sina första veckor.
”Den mjuka halmbädden fyller flera funktioner under smågrisarnas allra första tid. Den skyddar deras knän och små klövar och bidrar till att de lättare kan hålla värmen. I början är deras energireserver så små”, säger Jeanette.
Hon förklarar att varje box som hyser en sugga med smågrisar är 50 procent större än vad reglerna föreskriver i de övriga EU-länderna. Den större boxen förebygger sjukdomar – när varje gris har mer utrymme är det svårare för bakterierna att få spridning.
Ungefär varannan vecka föds det mellan 500 och 600 smågrisar på Äs gård. Det blir cirka 8 000 grisar på ett år. Alla föds inom en vecka i särskilda avdelningar i grishusen och grupperna håller ihop från det att grisarna är små tills det är dags för slakt.
”Att smågrisarna är jämngamla och att de stannar i sina grupper har betydelse för hälsan. Jag brukar jämföra med barn som börjar förskolan. Alla vet att barnen ofta blir smittade med förkylningar och andra sjukdomar när bakterier från olika håll blandas”, säger Jeanette.
"Jag är en glad bonde när våra grisar är friska. Det påverkar inte bara mitt humör utan är lika viktigt för att vi ska få lönsamhet i vårt företag."
”Jag är en glad bonde när våra grisar är friska. Det påverkar inte bara mitt humör utan är lika viktigt för att vi ska få lönsamhet i vårt företag. För att hela tiden förbättra oss håller vi noggrann kontroll på hur grisarna utvecklas från födseln till dess att de är ungefär 6 månader gamla och skickas till slakt. Det är ett spännande och roligt jobb att analysera och utvärdera varje kull, säger Jeanette.