Till ko-pensionatet Hagshult kommer mjölkkor som inte längre producerar mjölk i tillräcklig utsträckning, så kallade utslagskor.
”Här får de vila och äta upp sig, på något som i det närmaste kan liknas vid ett spa för kor. Genom att kossorna får gå fritt och beta gräs, kan man få nötkött av hög kvalitet med mycket insprängt fett samt också skapa en ännu mer hållbar produktion, samtidigt som kossorna får ett värdigt avslut. En ko kan ha producerat cirka 47 000 kilo mjölk och gett liv till fyra kalvar under sin livstid. När hon kommer hit tar vi hand om henne och ger henne kvalitetstid och återhämtning. Alla djuren kommer från samma mjölkgård, Torsjö säteri, utanför Eksjö, så de får dessutom hänga här med sina gamla kompisar”, säger gårdens ägare Carl-Johan Bertilsson.
”Vi älskar både mjölk och kött och ser det här som en möjlighet att ge kossorna en skön lång spa-upplevelse som tack för alla fina kalvar och all mjölk de gett oss och alla landskap de hjälpt till att hålla öppna. Att det dessutom bidrar till att förbättra köttkvaliteten är en fantastisk möjlighet som vi är glada över att kunna bidra till”, fortsätter Carl-Johan.
Carl-Johan själv är den sjätte generationen som driver gården i Hagshult.
”Många kockar föredrar mjölkkor, gärna äldre och traditionellt svenska raser”, säger Mattias Dernelid, ansvarig för Smakriket på Grönsakshallen Sorunda och en av de drivande krafterna bakom Exceptionell Råvara.
Exceptionell Råvara verkar för samarbete mellan kockar och uppfödare och odlare runt om i Sverige, för att skapa råvaror av yppersta kvalitet.
”I Hagshult finns en blandning av bruna och svartvita kor (SLB och SRB). Det är friska kor som ger ett kött som många tycker om, det har ett djup i smaken”, säger Mattias.
Teknik som underlättar
Under sommaren betar de pensionerade mjölkkossorna ute på det småländska höglandet, marker fulla av gräs, örter och klöver. På så sätt hjälper de också till att hålla landskapet öppet och skapa en mångfald i växtligheten för både flora och fauna."Ska man äta kött ska man veta att det kommer från en ko som haft ett fint och bra liv."
”Att de bara äter gräs (och inte kraftfoder) påverkar köttets smak och ger en betydligt högre halt av omega-3 i fettet”, säger Carl-Johan.
Om vintern går kossorna på Hagshult lösa inomhus och serveras då närodlat småländskt gräs och mineralfoder, de får också halm flera gånger om dagen. Ladugården är full av tekniska innovationer och nya metoder, men tanken är inte att detta ska ersätta människans närvaro utan snarare komplettera arbetet. Ett exempel är den automatiska utfodringen som gör att djuren alltid har tillgång till färskt foder. Här finns också speciella lampor som ger ett ljus så likt det naturliga ljuset utomhus, som möjligt. Lamporna styrs med sensorer och timers som regleras automatisk beroende på klockslag och årstid. I ladugården snurrar ryktborstar i behaglig takt och ger kossorna massage. Här finns också särskilda portar som djurbilen kan stanna vid när nya pensionatsgäster kommer, både för att undvika stress för de nyanlända djuren och för dem som redan bor där.
”Det här är ett helt nytt koncept. Det finns liksom ingen att fråga, utan vi får uppfinna hjulet själva. Den gamla ladugården började bli dålig och vi stod vid ett vägskäl. Då läste jag om kockarnas önskan att få kött från äldre djur och så plötsligt var vi igång. Vi vill skapa kvalitetskött på ett hållbart sätt för våra kunder. Det är härligt när man får glada hälsningar från kockar och restauranggäster som uppskattar både köttet och vårt koncept”, säger Carl-Johan.
Scanner som mäter hullet
På Torsjö säteri är alla mjölkkor chippade. Det har Hagshult tagit fasta på och installerat en scanner som med ultraljud mäter hullet på kossorna varje gång de passerar. På så sätt kan man också i datorn se och mäta att korna växer som de ska, även om Carl- Johan såklart också ser och känner det när han är i ladugården. Resultatet visas också som en poänglista, som fungerar som ett underlag när Carl-Johan och familjen tittar till djuren. En app i telefonen som är kopplad till webbkamerorna i ladugården ger möjlighet att när som helst titta till att djuren har det bra, från köksbordet, tv-soffan eller om man är borta någon kväll.
”Under många år har antalet djur minskat i bygden men nu är vi tillbaka i ungefär lika många djur som på 60-talet”, berättar Carl-Johan.
”Vi hoppas naturligtvis på att det kommer att växa fram fler ko-pensionat runt om i Sverige. Det finns en ökande efterfrågan på svenskt kött och Exceptionell Råvara vill bidra till att de svenska producenternas ekonomiska utveckling fortsätter. Högre kvalitet är lika med högre värde på produkterna. Idag premieras kvalitet och smak vid leverans till slakterierna, en del av den förändrade betalningsmodell som Exceptionell Råvara arbetar för”, säger Mattias.