Andreas har ofta dialog med kunderna kring just vilken sorts potatis som skulle passa dem bäst.
”Vi jobbar mycket med restauranger och storkök och försöker hjälpa dem att få rätt sorter till sin verksamhet. På ett äldreboende vill man kanske ha lite större potatisar för de boende gillar att handskala potatisen. På förskolan vill man ofta ha lite mindre kulpotatis att servera barnen. Då kan man servera potatisen kokt dag ett och sedan dela dem och ugnsrosta dag två; då blir det inget svinn heller”, säger Andreas.
”Vi odlar drygt tjugotalet olika matpotatissorter, med skörd från juni till oktober. Med Gotlands milda solrika klimat och kalkrika jordmån har Stora Tollby Gård de bästa förutsättningarna för att producera potatisar i världsklass”, fortsätter Andreas.
All potatis lagras, tvättas och paketeras i eget packeri på gården och kvalitetspotatisen säljs året runt.
”Potatisodling är i huvudsak ett mänskligt hantverk som kräver mycket tid och personlig omsorg. Vår viktigaste resurs är vår personal. Dessutom ställer potatisodling mycket höga krav på jorden där den ska odlas. En tredjedel av vår odling görs på egen sandjord i Fole”, säger Andreas.
Allt tvättvatten återgår som bevattningsvatten i odlingarna utan att förorena vattendrag. All jord och potatisavfall går via kompost tillbaka till åkerjorden som nyttig växtnäring. Frånsorterad potatis blir djurfoder.
”För oss på Stora Tollby Gård är det självklart att jord, vatten och luft inte får skadas eftersom det är därifrån allt levande hämtar sin mat för all framtid”, säger Andreas.
"Med Gotlands milda solrika klimat och kalkrika jordmån har Stora Tollby Gård de bästa förutsättningarna för att producera potatis i världsklass."
Klimatet är viktigt för att odla den bästa potatisen. Årsmedeltemperaturen på Gotland är åtta grader och klimatet kännetecknas av en fuktig och mild vinter, med tidvis snö. Våren är tidig, lång, ofta torr och kylig men med mycket sol, varför växtligheten kommer igång tidigt och sådden kan många år börja i mars.
”Sommaren är vanligtvis soligast. Eftersom vädersystemen oftast kommer från väster brukar vi slippa regnen och istället ha sol och värme. Det är då våra bevattningssystem kommer till användning och det växer bra. Hösten är lång och mild efter svenska förhållanden och vi kan arbeta på fälten med skörd en bra bit in i november”, säger Andreas.
”Det har bildats en ny potatisodlarförening som heter Potatisodlarna och den är verksam i hela Sverige. Föreningen jobbar med marknadsbevakning och sortdemonstrationer med mera. För oss odlare är det viktigt att ha en förening som bevakar våra intressen och sedan är det alltid roligt att träffas på årsmötet och arrangera seminarier om olika aktuella frågor”, fortsätter Andreas.
Andreas tipsar om sina favoriter
Tidig sort
Solist, rund, fastkokande: Med sin goda smak och sitt släta skal har Solist blivit en restaurangfavorit som tidigt ger en stor skörd av rundovala jämna knölar. Även bra i ekologisk odling.
Sen sort
Annika, rundoval fastkokande: Vår mest omtyckta potatissort för restaurangkunder som ställer stora krav. Mycket god smak, samt ett tunt ljust skal som gör den användbar med skalet på.
Specialsort
Asparges (sparrispotatis), avlång fastkokande: Mycket avlång fastkokande delikatesspotatis med lätt nötsmak. Med tunt skal och utan sönderfall, anses den vara en delikatess.