- Att stötta varandra i en tuff bransch är viktigt, särskilt för oss kvinnor.
-Jag älskar att laga mat men hade först inte en tanke på att tävla. Jag är egentligen ingen tävlingsmänniska men mina söner pushade mig att söka, berättar Linda.
Lärdomar och fördelar med att tävla
Lärdomarna från att ha tävlat har Linda med sig än idag i sitt yrke som kock.-Tävlingsprocessen var superintressant. Jag lärde mig mycket om mig själv, bland annat att jag drivs av att sätta upp tydliga mål för att kunna prestera bra. Jag peppas av att tävla mot mig själv, säger Linda.
Fördelarna med att tävla är många, inte minst att det ger uppmärksamhet och kanske en skjuts i karriären, som för Linda.
-Jag och min man red på tävlingsvågen och startade upp Lindas fingermat i Skanör efter programmet, det har gått kanon!
Lanserade Sveriges första kockklänning
Utöver att driva restaurang har Linda många sidoprojekt på gång. Bland annat har hon tagit fram en kockklänning i samarbete med en designer under 2021, som hon är först ut i Sverige med.-Jag har länge saknat arbetskläder som är sköna och anpassade för kvinnliga former. Jag har aldrig trivts med att jobba i kockskjortor, de är inte alltid måttanpassade i midjan, över bysten eller höfterna. Jag har letat efter en kockklänning på marknaden men vad jag vet så finns ingen. Istället har jag jobbat i sköna vintageklänningar men de tål inte att tvättas i 60 grader.
Dubbelknäppt tålig klänning
Av en slump läste designern Carin Lundgren lokaltidningen där Linda fick frågan om vad hon ville ha i påskägget, vilket var en kockklänning. Carin kontaktade henne och skrev att hon ville designa hennes klänning. De gjorde skisser, sydde upp en prototyp och hittade en leverantör som ville producera deras dubbelknäppta klänning, och så var bollen i rullning.-För mig är det viktigt att förmedla professionalitet och seriositet när jag jobbar och samtidigt få vara kvinnlig, kläder är ju ett sätt att kommunicera, menar Linda.
Männen dominerar i tävlingsköken
Gastronomiska tävlingar har länge varit underrepresenterade av kvinnor. Linda ser gärna att det sker en ändring.-Ändå är majoriteten kvinnor i branschen. Vill vi stå längst bak eller fram i tävlingsledet? Jag tror det är viktigt att lyfta kvinnliga förebilder i branschen som tävlar för att fler ska bli sugna på att delta.
Coachningsnätverk för kvinnliga kockar
Linda är en av de många kockar som varit med på coachningsträffar för tävlingsintresserade kockar under 2021 - ett långsiktigt initiativ som Martin & Servera startade tillsammans med det kvinnliga kocknätverket TakeOver, för att få fler kvinnor att delta i gastronomiska tävlingar.-Det har varit givande och kul att lyssna på hur andra erfarna kockar tänker inför och under en tävling. Att få stöttning både inför en eventuell tävling eller i yrkeslivet i stort är så viktigt. Framförallt gillar jag att det riktar sig till kvinnor. Det blir som ett nätverk för oss kvinnor i branschen.
Varför tror du att färre kvinnor söker sig till tävlingarna?
-Det är såklart många olika faktorer som spelar in, men den främsta anledningen tror jag beror på att kvinnor kanske ofta tar projektledarollen hemma och har varken tid eller tar sig tid till att tävla.
-Jag fick faktiskt frågan när jag skulle vara med och tävla i Sveriges Mästerkock, hur familjen skulle klara sig utan mig om jag kom med. Jag tror faktiskt inte att pappor som sökte fick den frågan. Jämställdheten i branschen och i samhället har fortfarande mer att önska, säger Linda.