De senaste åren har hamburgaren etablerat sig på bred front i Sverige. Krogarna kör sina egna signaturburgare och amerikanska klassiker har nyuppfunnits av hajpade ställen som exempelvis Stockholmskrogen Flippin' Burgers.
Enkel rätt som tilltalar många
"Hamburgaren är lätt att både laga och äta. Du behöver bara kött, fisk eller ett vegetariskt alternativ och ett bröd – sedan kan fantasin flöda när det gäller tillbehören. Idag har alla tagit till sig hamburgaren. Den är populär bland både vuxna och barn." säger Tim Stadin som är färskvarusäljare på Martin & Servera i Västerås.
Trenden går mot raka och enkla smaker, som i den klassiska cheeseburgaren. Samtidigt är det vegetariska på stark frammarsch och många vill kunna välja en vegetarisk burgare. Här finns det många olika alternativ att välja mellan, till exempel grönsaksburgare på bönor, linser eller halloumi och sojaburgare.
Vegetariskt är här för att stanna
På företaget Ahlström Factory jobbar Jacob Ahlström och hans pappa Sören med att skapa just sojaburgare.
"Vi tycker att en vegetarisk burgare ska smaka och se ut som vanliga burgare och hanteras på samma sätt i köket. Därför har vi fokuserat på våra sojaburgare, som är ett köttsubstitut med autentisk smak med bra konsistens. De går att tillaga på stekbord, i ugn eller på en grill och du får rätt känsla och doft. Jag kan inte tänka mig något godare än en sojaburgare med bbq-sås och jalapeños." säger Jacob Ahlström.
I Martin & Serveras sortiment hittar du många olika varianter av burgare.
"Du kan välja falafel, greenburger, quornburgare eller göra burgaren själv av grönsaksfärs. Grönsaksfärsen kan serveras som den är, kall eller varm, som bas i vegetariska maträtter alternativt delvis ersätta kött." säger Pia Hedström som är affärsområdeschef för kolonial och djupfryst på Martin & Servera.
"Vi har också en vegoburgare i smakerna quinoa och chili eller tomat och mozzarella, som är mycket uppskattad av gäster som vill ha en vegetarisk burgare utan soja." fortsätter Pia.
Vegansk pulled pork
Pulled jackfruit skulle kunna kallas för en vegansk variant på pulled pork. Jackfruit är en stor frukt som tillhör arten mullbärsväxter. Den färska frukten smakar som en blandning av mango och ananas.
"Det isärdragna fruktköttet får en liknande konsistens som pulled pork eller kyckling." säger Pia Hedström.