För familjeföretaget Viking Fågel bland de bördiga kullarna i västra Skåne är produktionen av kyckling, gås, tupp och kalkon ett hantverk. Spannmål och halm till fodret växer på åkrarna runtom uppfödningsstallarna. Slakten sker fem minuter från uppfödningen, utan maskiner, bara för hand. Allt under överinseende av Björn Olssons blick för kvalitet, omsorg om djuren och känsla för det som kunderna önskar.
"Någon kan ringa och fråga om jag kan ta fram en fågel som är si och så stor och si och så mager eller saftig i köttet. Och vi har möjligheten att göra det, i stor skala, med avel och genom att vi provar fram rätt fodermix." berättar Björn Olsson, som drivit verksamheten på gården sedan 1994.
Fodermixen är framtagen av kockar
Björn Olsson berättar att en stor del i att få fram rätt kött ligger i fodret. Exempelvis majskycklingarnas foder består av 55 procent majs, men det är gräset, eller gräsmjölet, i fodret som ger den karaktäristiska gultonen i köttet. Delarna i fodermixen, som bland annat tas fram i samarbete med kockar, samverkar till helheten.
Kycklingarna får växa i ungefär nio veckor. För ungtupparnas del är det att de får växa lite längre, i upp till 13 veckor, som gör dem extra saftiga i köttet. Gåsen, som förstås efterfrågas mest på marknaden kring Mårtensafton, har ett långt liv i jämförelse: från ägget i februari, den långa uteperioden över sommarhalvåret, till slakten i november.
Vi vill självklart att djuren ska ha det bra
Målet är att få fram så hållbara djur som möjligt. De ska vara friska och må bra. Viking Fågel väljer medvetet att gå mot strömmen med exempelvis sina kycklingar:
"De sista fyrtio åren har kycklingindustrin gått mot alltmer snabbväxande kycklingar. Vi har kommit längre och längre bort från den äkta kvaliteten och det är den jag vill komma åt. Jag försöker handla med dem som vill att djuren ska ha det bra." säger Björn Olsson.
Hårt arbete lönar sig
Arbetet måste vara långsiktigt och metodiskt. Björn Olsson berättar att aveln på en gås kan ta tio år innan de träffat rätt. Och risken finns hela tiden att misslyckas med en fågel, som du ska avla på sedan inför nästa säsong. Sådana marginaler finns inte i en kapitalkrävande bransch där mycket finns bundet i jord, maskiner och fastigheter.
Men allt arbete är värt det. Bäst är att komma ut på sommaren och se gässen som går i sina hagar. Då kan Björn Olsson känna sig nöjd, åtminstone med tillvaron. Nöjd i bemärkelsen att han kan slå sig ner och tänka att nu kan han det här, det blir han aldrig. Det finns alldeles för mycket kvar att upptäcka, trots att lantbrukarsonen har fött upp fåglar sedan han var bara åtta år gammal.
"Och jag kommer aldrig upphöra att fascineras av att det ur en äggvita i ett ägg kommer ut en levande kyckling med hjärta, lever och allt. Det är verkligen väldigt märkligt." säger han och skrattar.
Från och med våren 2017 erbjuder vi även anka från Viking Fågel. Läs mer om det här.