Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Vildsvin ett prisvärt alternativ som smakar och gör gott

Färs, grytbitar och stek – vildsvinskött finns som olika detaljer och är perfekt för den som vill erbjuda ett prisvärt, närproducerat och klimatsmart kött på menyn. Nu vill vi tillsammans med Tvärskogs Vilt ta ansvar för att proteinet ska serveras på tallriken i stället för att bli svinn.

En av alla fördelarna med vildsvin är att det finns gott om dem i de svenska skogarna. De växer upp i frihet och äter det naturliga foder som finns tillgängligt. Från utspridda depåer i södra och mellersta Sverige hämtar Tvärskogs Vilt upp vildsvinkött året runt för att sedan transportera det till deras anläggning i närheten av Kalmar. De minimala transporterna tillsammans med att vildsvinen växer upp i naturen gör det till ett klimatsmart val.

 

"Vildsvinskött är prisvärt och smakrikt. Det gör det till en produkt som passar bra för lunchrestauranger och offentlig verksamhet såsom skolor, sjukhus och ålderdomshem. Köttet påminner om viltkött generellt men har sin unika struktur och smak. Ett tips är att utgå från ett recept som innehåller ett annat viltkött för att byta ut råvaran till just vildsvinskött och på så sätt få ett mer konkurrenskraftigt pris på rätten", säger Tomas Nilsson, vd på Tvärskogs Vilt.

"Ett tips är att utgå från ett recept som innehåller ett annat viltkött för att byta ut råvaran till just vildsvinskött och på så sätt få ett mer konkurrenskraftigt pris på rätten."

Tomas Nilsson

Vildsvinskött har precis som annat viltkött en låg fetthalt, till skillnad från till exempel fläskkött. Rekommenderad innertemperatur för att få till ett riktigt saftigt vildsvinkött är runt 67 grader för medium och sedan upp till 72 grader för välstekt, men det varierar något beroende av styckdetalj. När det kommer till ugnstemperatur är rekommendationen 110–120 grader beroende av styckdetalj och tid i ugnen.

Tryggt och tillgängligt året om

Alla djur som hanteras i viltanläggningen kontrolleras av Livsmedelsverket. När det kommer till kvaliteten säkerställer personalen på Tvärskogs Vilt att djurets doft och utseende inte avviker. På så sätt garanteras en trygg produkt med jämn och hög kvalitet. Eftersom vildsvin till skillnad från annat viltkött kan jagas året runt finns alltid god tillgång av produkten hos Tvärskogs Vilt. Vildsvinkött finns tillgängligt på alla våra lager i landet.

 

"I Sverige är viltbeståndet stort och därför är det viktigt att vi gemensamt hjälps åt att ta ansvar för att hålla det på en bra nivå, samtidigt som vi nyttjar köttet. Vildsvin ses som ett relativt nytt viltkött i Sverige, medan det i andra delar av Europa länge varit ett självklart alternativ. Nu vill vi tillsammans med Martin & Servera nå nya målgrupper genom att fokusera på allt gott som vildsvinskött för med sig", säger Tomas.

Är du osäker på vad du ska laga med vildsvinsköttet
så har vi samlat smakrika och inspirerande recept här:

Recept

Recept

Vildsvinsytterfilé med citronkokta korngryn

Timjanstekt vildsvinsytterfilé med citronkokta korngryn och Åkeröäpplen, Svecia extra och blekselleri.
Recept

Vildsvinspaté på bondens vis

Det är säkert många som är trötta på att det klassiska julbordet som enligt tradition alltid ser likadant ut. Det är svårt att förnya det om man inte byter inriktning helt. Det gjorde köksmästare Niclas Wahlström på Den Gyldene Freden i Stockholm. Resultatet blev svensk julmat i japansk tappning på spanskt vis.
Recept

Panerad vildsvinsschnitzel i bröd

Panerad vildsvinsschnitzel med surkål och inlagd gurka - i bröd.
Recept

Vildsvinskorv

Höstigt recept med vildsvinskorv. Serveras med stekt pumpa, höstsvamp och timjan.
Recept

Vildsvinsstek med calvadossås

Sous-videkokt vildsvinsstek med calvadossås.
Recept

Vildsvinspaté med honungsgelé

Vildsvinspaté med honungsgelé, varmt äpple och jordärtskocka.
Recept

Vildsvinburgare med rostade rotsaker

Vildsvinburgare med ostsås och härliga rostade rotsaker som potatis, gulbetor och morötter.
Recept

Rimmad vildsvinskarré

Rimmad vildsvinskarré med persiljesås samt äppel- och pepparrotsmix.

Läs mer

Regionalt

Tvärskogs Vilt

Långt in på de krokiga smålandsvägarna, några mil från Kalmar, ligger Tvärskogs Vilt. Företaget ägs av Tomas Nilsson, som bedriver slakt, styckning och paketering av viltprodukter sedan 1997.

Handla vildsvin direkt i vår e-handel

Vildsvinsfärs 2,5/5kg
124859, TVÄRSKOGS VILT, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Vildsvinsstek benfri nätad 1/7-9kg
568378, TVÄRSKOGS VILT, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Vildsvinsgrytbitar 2x2x2cm 2/6kg
578922, TVÄRSKOGSVILT, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer

Kunskap

Från premiumbiffar till en riktigt god hamburgare, vi kan kött!

I vårt sortiment hittar du alltid ett stort urval av produkter inom kött och chark. Det kan handla om en premiumbiff av högsta kvalitet eller en riktigt bra högrev till hamburgaren.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.