Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Många efterfrågar fler växtbaserade alternativ till julbordet
Inspiration

Många efterfrågar fler växtbaserade alternativ till julbordet

Livsmedelsföretagens julmatsundersökning och undersökningar från bland annat SIFO visar att svenskarna vill ha mer grönt och svenskproducerat till julbordet. YiPins växtbaserade och svenskproducerade tofuröror och tofusillar är därför ett bra alternativ för de som vill kunna erbjuda fler gröna rätter till julbordet.

”Till jul blir det särskilt viktigt att bemöta efterfrågan på växtbaserad mat. Familj och släkt förenas, och personer med olika kosthållning ska äta av samma julbord. Om det finns matalternativ som alla kan äta av blir det enklare att nå den gemenskap som julen så ofta förknippas med”, säger Joceline Lu, marknadsansvarig på YiPin.

Traditionella kötträtter får ge plats åt gröna alternativ

Under de senaste åren har vi svenskar ändrat vår syn på julmat. Många är nu öppna för fler växtbaserade alternativ till julbordet. Julens traditionella kötträtter verkar också bli mindre viktiga. Enligt en opinionsundersökning från Novus visar det sig att 36 % av svenskarna och nästan varannan kvinna kan till och med tänka sig en jul utan julskinka.

”Möjligheterna för ett grönare julbord är nästintill oändliga. Man kan till exempel griljera alspånsrökt tofu istället för att servera julskinka och ersätta sillen med tofu eller aubergine. Med våra nya tofuröror kan man till och med njuta av vegansk skagenröra och vegansk ”laxröra”, berättar Joceline.

Ökad andel växtbaserad mat på restaurangernas julbord

Hallwylska i Stockholm är en av flera restauranger som ökat andelen vegetariska rätter på sitt julbord. Rätterna serveras på samma julbord som de mer traditionella, icke-vegetariska rätterna.

”För oss är det viktigt att servera rätter som håller hög kvalitet och smakar bra, samtidigt som vi möter den ökade efterfrågan på växtbaserad julmat. Därför har vi ökat andelen vegetariska rätter på julbordet till 30 % i år. Vi serverar bland annat skärgårdssill gjord på tofu och Tofuröra Skagen som är överraskande lik originalet”, berättar Ted Bengtsson och Johan Backlund, köksmästare på Hallwylska.

"Vi har ökat andelen vegetariska rätter på julbordet till 30 % i år."

Ted Bengtsson och Johan Backlund, köksmästare på Hallwylska
Video

Se hur Hallwylska arbetar med veganska alternativ på julbordet.

Artipelag kombinerar närproducerat och växtbaserat till jul

Det är inte bara fler växtbaserade alternativ som efterfrågas till julbordet. Att julmaten är svenskproducerad upplevs också som viktigt, samt att maten håller extra hög kvalitet. Artipelag i Stockholm är bara ett exempel på en restaurang som har ett tydligt fokus på just närproducerad mat.

”Närproducerat är väldigt viktigt för oss då vår filosofi är att servera nordisk, och i huvudsak svensk, mat. Till årets julbord kombinerar vi närproducerat och växtbaserat genom att servera svenskproducerade tofuröror och tofusill från YiPin. Dessa produkter överträffade våra förväntningar sett till både smak och konsistens”, berättar Patrik Gullmarsvik, kökschef på Artipelag.

"Till jul kombinerar vi närproducerat och växtbaserat."

Patrik Gullmarsvik, kökschef på Artipelag

YiPins tofuröror och tofusill

Tofusillen kan serveras istället för skärgårdssill. Tofuröra Varmrökt är ett veganskt alternativ till varmrökt laxröra, medan Tofuröra Skagen och Tofuröra Curry är veganska versioner av skagenröra respektive kycklingröra.

Inspirerande recept

Recept

Kavringsnittar med Tofuröra Skagen

Tofuröra Skagen – en festlig klassiker i vegansk tappning! Röran är baserad på en krämig, vegansk majonnäs och innehåller räkliknande tofubitar, tångkaviar och dill.
Recept

Tunnbrödsnittar med Tofuröra Varmrökt

Tofuröra Varmrökt – lyx utan lax! Röran innehåller laxliknande strimlor av alspånsrökt tofu och har en fyllig varmrökt smak med uppfriskande toner av dill och citron.

Om YiPin

YiPin är Sveriges enda tofuproducent. Det Vallentunabaserade familjeföretaget grundades 1997 och har idag sina produkter hos Sveriges alla ledande matvarukedjor. Tofun tillverkas på samma hantverksmässiga vis som den gjort sedan starten, med stor omsorg, passion och kärlek. YiPin har sedan länge en helhetssyn på miljö som sträcker sig från valet av råvaror till återanvändning av restprodukter. 
Läs mer om YiPin på www.yipin.se

Mer julinspiration

Inspiration

Allt för julen

Vi är redo för jul! Inför årets alla härliga julbord har vi dukat upp med inspiration, tips, recept och kampanjpriser på mängder av julfavoriter. Allt du behöver för att servera dina gäster en riktigt god jul, helt enkelt.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.