”Till jul blir det särskilt viktigt att bemöta efterfrågan på växtbaserad mat. Familj och släkt förenas, och personer med olika kosthållning ska äta av samma julbord. Om det finns matalternativ som alla kan äta av blir det enklare att nå den gemenskap som julen så ofta förknippas med”, säger Joceline Lu, marknadsansvarig på YiPin.
Traditionella kötträtter får ge plats åt gröna alternativ
Under de senaste åren har vi svenskar ändrat vår syn på julmat. Många är nu öppna för fler växtbaserade alternativ till julbordet. Julens traditionella kötträtter verkar också bli mindre viktiga. Enligt en opinionsundersökning från Novus visar det sig att 36 % av svenskarna och nästan varannan kvinna kan till och med tänka sig en jul utan julskinka.
”Möjligheterna för ett grönare julbord är nästintill oändliga. Man kan till exempel griljera alspånsrökt tofu istället för att servera julskinka och ersätta sillen med tofu eller aubergine. Med våra nya tofuröror kan man till och med njuta av vegansk skagenröra och vegansk ”laxröra”, berättar Joceline.
Ökad andel växtbaserad mat på restaurangernas julbord
Hallwylska i Stockholm är en av flera restauranger som ökat andelen vegetariska rätter på sitt julbord. Rätterna serveras på samma julbord som de mer traditionella, icke-vegetariska rätterna.
”För oss är det viktigt att servera rätter som håller hög kvalitet och smakar bra, samtidigt som vi möter den ökade efterfrågan på växtbaserad julmat. Därför har vi ökat andelen vegetariska rätter på julbordet till 30 % i år. Vi serverar bland annat skärgårdssill gjord på tofu och Tofuröra Skagen som är överraskande lik originalet”, berättar Ted Bengtsson och Johan Backlund, köksmästare på Hallwylska.
"Vi har ökat andelen vegetariska rätter på julbordet till 30 % i år."
Se hur Hallwylska arbetar med veganska alternativ på julbordet.
Artipelag kombinerar närproducerat och växtbaserat till jul
Det är inte bara fler växtbaserade alternativ som efterfrågas till julbordet. Att julmaten är svenskproducerad upplevs också som viktigt, samt att maten håller extra hög kvalitet. Artipelag i Stockholm är bara ett exempel på en restaurang som har ett tydligt fokus på just närproducerad mat.
”Närproducerat är väldigt viktigt för oss då vår filosofi är att servera nordisk, och i huvudsak svensk, mat. Till årets julbord kombinerar vi närproducerat och växtbaserat genom att servera svenskproducerade tofuröror och tofusill från YiPin. Dessa produkter överträffade våra förväntningar sett till både smak och konsistens”, berättar Patrik Gullmarsvik, kökschef på Artipelag."Till jul kombinerar vi närproducerat och växtbaserat."