Guatemala är en plats som passar väldigt bra för framställning av rom. Landets tropiska klimat och vulkaniska jord ger sockerrör av extra hög kvalitet. Här ligger staden Zacapa, där romproducenten med samma namn huserar. Namnet på den unika romen som tillverkas här togs som en hyllning till staden.
Första pressningen och mognad i kyla
En av de saker som gör Zacapa unika är att de framställer sin rom enbart på den juice som kommer från den första pressningen av sockerrören, även kallat "virgin sugar cane honey". De flesta andra sorters rom framställs av melass, som är en biprodukt vid utvinning av sockerrör.
Rommen lagras sedan i bergen på en höjd av 2 300 meter över havet, på en plats som kallas för "house above the clouds". Den kyliga luften på denna höjd gör att mognaden sker mer långsamt och försiktigt än annan lagring. Det ger rommen högre komplexitet och mer tid att utveckla sin speciella karaktär. Smak och färg extraheras långsamt jämfört med rom lagrad i varmare klimat.
Spansk process
Det är inte bara höjden och råvaran som ger rommen den komplexa och djupa smaken. Zacapa använder även en unik metod som kallas Sistema Solera. Det är en gammal spansk process som används för lagring av sherry. Här är det istället rom av olika åldrar som långsamt blandas i en specifik ordning på gamla fat. De gamla faten har tidigare använts för lagring av amerikansk whiskey, sherry och spanska viner.
Lorena Vasquez – perfektionist i hjärtat
All produktion övervakas noggrant av masterblendern Lorena Vasquez som har en stark passion för rom och är mycket hängiven hantverket.
Två sorters rom från Zacapa
Ron Zacapa 23 är en blandning av 6 till 23 år gammal rom. Varje fat lagras till perfekt smak och arom på robusta amerikanska vita ekfat, sherryfat och spanska vinfat - allt för att få fram den ultimata produkten. Precis som många andra bruna spritsorter lagras den också en sista gång på vita förkolande ekfat för att addera ytterligare smaker. Ron Zacapa 23 har en söt arom med massor av olika lager där honung, smörkola, söt frukt och vanilj dominerar. Smaken är underbart välbalanserad och söt med en fin balans mellan torkad frukt, lönnsirap och vanilj och en del nötter. Trots den lite trögflytande karaktären blir den aldrig sliskig.
Ron Zacapa XO är också en blandning av rom som är mellan 6 och 25 år gammal. Skillnaden mot Ron Zacapa 23 är att den lagras ytterligare två år på franska ekfat, vilket ger en smak av rå kakao, karamell och rostat kaffe.
Dryckestips!
Ron Zacapa 23 avnjuts bäst i glas över en isbit. Zacapa XO kommer bäst till sin rätt i ett starkvinsglas eller i ett Riedel Zacapa-glas.
"Genom att lagra rom långsamt men på hög höjd och använda det komplexa Sistema Solera-metoden får rommen och träet tillräckligt med tid att utbyta sina individuella egenskaper. Tillsammans skapas då den fantastiska karaktären och den djupa smaken som är Zacapa." förklarar Lorena.