Du har kommit till Blåweb. Här testar vi nya funktioner innan de går live. | E-handeln är stängd lördag 16/12 mellan 14:30-20 på grund av uppdateringar. Tack för din förståelse.
Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
Årets Rätt 2023 – en modern klassiker med fokus på hållbarhet
Ingredienser
Lagom åt: 4 personer
Tomatsås:
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
½ dl vitt vin
400 g konserverade hela tomater
½ kruka färsk basilika
1 tsk strösocker
½ dl rapsolja
salt och svartpeppar
50/50 köttbullar:
1 dl vispgrädde
½ dl ströbröd
½ gul lök
250 g gärna svenskodlad vegofärs
250 g blandfärs
1 ägg
½ citron, finrivet skal
1-2 msk finhackad färsk persilja
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1-2 msk smör, till stekning
Till servering:
360 g pasta efter önskemål
Riven lagrad prästost
½ kruka färsk basilika
Tillagning
50/50 köttbullar:
Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna.
Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt.
Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar.
Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov.
Stek i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.
Tomatsås:
Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken.
Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg.
Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min.
Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min.
Tillsätt basilikan.
Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Pasta:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna.
Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.
Inspiration från Jessie Sommarström
Vi rekommenderar
Recept
50/50 taco med sötsyrlig rödkål
Genom att byta ut 50 procent av köttet till svenskodlade baljväxter blir rätten både nyttigare och mer hållbar. 50/50-principen passar till exempel i tacofärsen, köttbullar, biffar, bolognese och lasagne.
Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.