Algbakad skrei med blomkålskräm, friterad bukett, quinoa, gröna alger och grillad vitvinssås med kaviar.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Algbakad skrei
1,5 kg skinnfri skreirygg
3 l vatten
3 dl salt
1,5 dl socker
100 g green laver alger
Blomkålskräm
2 blomkålshuvuden
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 l eko grädde
2 dl eko creme fraiche
1 msk smör
Saft och zest från 1 citron
Salt och tabasco
Blomkålsbukett
2 blomkålshuvuden (ca 12 cm diameter)
1 msk grillat smör
1 msk champagnevinäger
salt
Quinoa
100 g svensk quinoa
salt
Gröna alger
200 g green laver
Grillat smör
500 g eko smör
200 g grillkol
Grillad vitvinssås med caviar
1 burk musseljuice
1 fänkål
1 gullök
1 äpple
1 ark kombu
3 msk äppelcidervinäger
1 flaska torr riesling
1 l grädde
½ l mjölk
Grillar smör
Salt
Äppelcidervinäger
30 g caviar
Tillagning
Algbakad skrei
Banda vatten, salt, socker och alger, rimma torsken i 2 timmar.
Lyft upp fisken och torka av, fixera i plastfilm och baka på 5° till 31°, kyl ner.
Skär upp fisken i portionsbitar, placera på plåt och plasta, värm på 80°, till innertemp på 38°.
Blomkålskräm
Hacka lök och vitlök, sautera i smör.
Dela under tiden ner blomkålen i mindre buketter och lägg ner i grytan.
Häll på grädde och crème fraiche och låt koka mjuk.
Lyft upp blomkålen och mixa slät, smaka av med citron, salt och tabasco. (spar blomkålsgrädden till soppa eller gratäng)
Blomkålsbukett
Vacca blomkålen med smör, salt och vinäger.
Baka på 85° ånga i 45 min, ta ur påsen och fritera gyllene i 180°.
Lyft upp och dela varje huvud i 6 bitar, salta snittytan.
Quinoa
Fritera quinoan på 220° så den puffar, lyft upp på papper och salta.
Gröna alger
Skölj algerna noga.
Lägg ut algerna platt och torka i torkugn på 40° över natten.
Fritera algerna på 160°.
Grillat smör
Tärna det kylda smöret, elda på kolen och lägg den glödande kolen och smöret i en gryta med lock.
Låt slockna och svalka i kyl.
Plocka bort kolen när det kylts ner.
Grillad vitvinssås med caviar
Hacka fänkål, lök, äpple och sautera i lite grillat smör, deglacera grytan med äppelcidervinäger.
När det kokat in så häll på vinet och låt koka upp.
Häll på musseljuicen och lägg i kombu, låt sjuda till ¾ återstår, skumma under tiden.
Häll på grädden och mjölken och låt koka ner till hälften återstår.
Sila och smaka upp med salt, vinäger och mixa i grillat smör efter smak.
Vid servering avsluta med att ha i caviaren.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.