Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Älginnanlår med palsternackspuré

Recept skrivet av
Andreas Lindblom
I hjärtat av Västerbottens vildmark ligger Källans hotell, spa och konferens. Det är en plats för både arbete, rekreation och inte minst återhämtning. Kock på Källan är Andreas Lindblom, en ung talang från orten som bestämde sig tidigt för att bli kock. På Källan lagar han husmanskost på bra råvaror och som norrlänning gillar han bland annat vilt och svamp.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Älginnanlår

  • 1,8-2 kg älginnanlår
  • 5 kvistar färsk rosmarin
  • 10-15 g torkade kantareller
  • ½ röd chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 msk vatten
  • salt

Palsternackspuré

  • 1 kg palsternacka
  • 2 potatisar
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • standardmjölk
  • salt och peppar

Vinägrett

  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 10 torkade enbär

Alfalfasallad

  • 10 g ruccola
  • 20 g alfalfagroddar
  • 2 små rädisor
  • 1 msk olivolja

Tillagning

Älginnanlår

  1. Ställ ugnen på 58° värme.
  2. Mixa samman svamp, chili, vitlök och rosmarin i rapsoljan och vatten.
  3. Putsa innanlåret och gnid in kryddblandningen och slå in köttet i plastfolie.
  4. Låt stå i ugnen tills kärntemperaturen nått 58°.
  5. Tag ut köttet och stek det runt om i het panna och låt köttet vila några minuter innan du trancherar det.
  6. Salta innan servering.

Palsternackspuré

  1. Skala rotfrukterna och hacka löken.
  2. Koka upp långsamt i mjölk, sänk värmen och låt rotfrukterna koka under lock tills de är mjuka.
  3. Sila bort mjölken men spara den om purén måste spädas.
  4. Mixa till en slät pure med smör och eventuell mjölk.
  5. Smaksätt med salt och peppar.

Vinägrett

  1. Mixa ihop vinäger, olja, enbär och en liten klick honung.

Alfalfasallad

  1. Finhacka ruccola och rädisor och blanda med alfalfagroddarna och lite olivolja.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.