Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Blåbärssorbet

Recept skrivet av
Peter Orrmyr
Blåbärssorbet, blåbärspannacotta smaksatt med Amaretto, mazarin, sura band på blåbär, brynt smörkräm, rödbetsmaräng, torkade blåbär och torkad rödbetskrisp.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Blåbärspannacotta

  • 5 st gelatinblad
  • 5 dl blåbärspuré
  • 2,5 msk citronsaft
  • 7,5 dl grädde
  • 7,5 msk Amaretto
  • 1,25 dl socker

Blåbärssorbet

  • 2,5 liter frysta blåbär
  • 5 dl sorbetsockerlag
  • 5 st citroner, zestade

Mazarinkaka

  • 3125 g mandelmassa
  • 125 g smör
  • 5 st ägg

Syrliga blåbärsremmar

  • 12,5 gelatinblad (37 g)
  • 6,5 dl blåbärspuré
  • 6 ½ dl socker
  • 20 g agar agar
  • socker och citronsyra att täcka med

Brynt smörkräm

  • 350 g smör
  • 350 g äggula
  • 125 g citronsaft
  • 200 g socker

Rödbetsmaräng

  • 125 g florsocker
  • 125 g äggvita
  • 5 msk rödbetspuré

Tillagning

Blåbärspannacotta

  1. Lägg gelatinet i blöt.
  2. Koka blåbärspuré, citronsaft, grädde och Amaretto med sockret. Ta sedan bort från plattan.
  3. Pressa vattnet ur gelatinbladen och tillsätt laden i blåbärssmeten.
  4. Gjut i önskad form.

Blåbärssorbet

  1. Fyll upp en pacojet-behållare med frysta blåbär, häll därefter på sockerlag och zesta i citronerna.
  2. Kör i pacojet tills sorbeten uppnått önskad konsistens.

Mazarinkaka

  1. Dela mandelmassan i mindre bitar.
  2. Mixa ingredienserna släta i matberedare, baka sedan i ugn på 175° i 10 minuter.
  3. Vispa runt i kakan, om den behöver bakas i någon minut till.

Syrliga blåbärsremmar

  1. Lägg gelatinet i blöt.
  2. Koka blåbärspuré, socker och agar agar i 15 minuter.
  3. Vispa i gelatinet när smeten har svalnat något.
  4. Gjut tunt på silikonmatta, strö över socker/citronsyra blandning och frys.
  5. Rulla sedan ihop den stelnade smeten med den släta sidan uppåt som en rulltårta och skär i ringar.
  6. Doppa rullarna i socker/citronsyra.

Brynt smörkräm

  1. Bryn smöret, blanda sedan i alla övriga ingredienser och vispa på spisen tills det tjocknar, dra av och passera genom sil.
  2. Lägg upp på sprits och kyl ner.

Rödbetsmaräng

  1. Vispa florsocker och äggvita luftigt.
  2. Vispa i rödbetspuré som mixats av kokta rödbetor.
  3. Torka sedan tunt över natten i torkskåp.

Garnityr

  1. Torka blåbär som pudrats med florsocker och torka även rödbetspuré.
  2. Pulsera sedan i mixer till grovt pulver.
  3. Strö över desserten.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.