Bollar på gulärta, timjan och mynta, med morot 287°, gräslökscremé och picklad morot.
Ingredienser
Lagom åt:100 personer
5100 g kokta gula ärter
3400 g kokt basmatiris
170 g av vardera bladpersilja, timjan, mynta
8,5 dl färska/frysta lingon
200 g salt
100 g mald kanel
100 g paprikapulver
100 g stött kummin
1,65 kg urkärnade dadlar
Energi 1 port
Energi 95 kcal
Protein 2 g
Fett 0,3 g
Mätt fettsyr 0,2 g
Kolhydrater 21 g
Fibrer 1 g
C-vitamin 10 mg
Folat 13 mcg
Järn 0,4 mg
Zink 0,4 mg
Lila morot 287°
50 st tvättade lila morötter
Saft och zest från 24 apelsiner
5 msk hel spiskummin
5 dl flytande honung
3 dl äppelcidervinäger
500 g grovhackad bladpersilja
Energi 1 port
Energi 40 kcal
Protein 0 g
Fett 0,1 g
Mättade fettsyror 0 g
Kolhydrater 8 g
Fibrer 1 g
C-vitamin 12 mg
Folat 16 mcg
Järn 0,3 mg
Zink 0,2 mg
Gräslökscremé
6 l Oatly fraiche
500 g färsk gräslök
3 dl citronsaft
salt
vitpeppar
Energi 1 port
Energi 5 kcal Protein 1 g Fett 0,1 g Mättade fettsyror 2,2 g Kolhydrater 1 g Fibrer 0 g C-vitamin 11 mg Folat 13 mcg Järn 0,3 mg Zink 0,1 mg
Picklad morot
1-1-1 lag, 1 del äppelcidervinäger, 1 del socker, 1 del vatten
tunnskivade morötter
färska myntablad
Energi 1 port
Energi 45 kcal
Protein 0 g
Fett 0 g
Mättade fettsyror 0 g
Kolhydrater 11 g
Fibrer 0 g
C-vitamin 1 mg
Folat 4 mcg
Järn 0,1 mg
Zink 0 mg
Vi rekommenderar
Inspiration
Hur skapar vi förståelse för andra kulturer
Björn Bergh är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Björn letar ständigt efter nya vägar genom dialog med elever, personal och föräldrar. Hans motto är: Möt din kund genom maten.
Tillsätt det kokta riset, salt, peppar och de färska och torra kryddorna.
Jobba ihop till en massa och väg upp bollar ca 30g/st.
Gör en fördjupning i varje boll och fyll med en urkärnad dadel.
Rulla sedan ihop till en boll.
Stek dem gyllenbruna i olivolja.
Lila morot 287°
Rosta morötterna i 287° ugn i ca 20 minuter.
Mortla spiskummin grovt, blanda med övriga ingredienser.
Ta ut morötterna och dela dem i 3-4 cm bitar.
Slå marinaden över de varma morötterna.
Gräslökscremé
Mixa gräslöken och 1 liter av fraichen fint.
Vispa ihop med de andra ingredienserna.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Vi rekommenderar
Inspiration
Hur skapar vi förståelse för andra kulturer
Björn Bergh är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Björn letar ständigt efter nya vägar genom dialog med elever, personal och föräldrar. Hans motto är: Möt din kund genom maten.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.