Renlägg en modern twist på en klassisk tillagning som ger en djupare och rikare smak.
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner
5 st sarvlägg (beroende på storlek)
1 st gul lök
10 st svartpepparkorn
4 st färska lagerblad
4 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
2 dl öl
vatten
Sås
2 st schalottenlökar
5 st svartpepparkorn
4 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
4 st färska lagerblad
4 kvistar timjan
4 msk sherryvinäger
4 dl rödvin, fylligt
1 liter viltfond, alternativt oxfond
Redning
2 msk maizena
1 msk vatten
Fyllning
20 st potatisar
100 g bacon
200 g kantareller
50 g persilja
4 st schalottenlökar
33 cl öl, pilsner
Topping
100 g kantareller
1 dl ättika 12%
1 dl socker
2 dl vatten
100 g grönkål
1 msk smör
4 msk lingon, råa/frysta
salt
Kryddblandning
10 g svartpeppar
10 g korianderfrö
20 g fänkålsfrö
5 g flingsalt
Tillagning
Stek köttet hårt i en stekpanna så det får fin färg.
Lägg sedan allt i en form och lägg ner resterande ingredienser.
Baka i ugnen på 120° i ca 4 timmar eller till köttet är mört och släpper från benet.
Sås
Skala och dela ner löken och vitlöken i små bitar. Fräs dem tillsammans med peppar och örterna. När löken är mjuk, lägg ner tomatpurén och fräs ytterligare 5 minuter. Häll sedan på vinäger och vin.
Låt koka till hälften. Häll sedan ner fonden och koka ner till hälften.
Sila av såsen, smaka av med salt och red till önskad konsistens.
Fyllning
Skär ner bacon i mindre bitar, och stek i torr panna på medelvärme tills knaperstekt. När baconet är krispigt, gå ner med svampen i samma stekpanna.
Skala och skär löken på mitten. Häll på öl och koka upp, ställ åt sidan och låt löken svalna i ölen. När allt är stekt och löken har svalnat så häll ner dessa i såsen. Hacka persiljan och koka potatisen separat och lägg i såsen.
Topping
Koka upp ättika, socker, vatten och lägg ner kantarellerna. Låt svalna i lagen.
Skär ner grönkålen i mindre bitar och stek tills den blir mjuk.
Smaka av med salt och lägg ner lingonen. Blanda sedan ner kantarellerna och toppa grytan.
Kryddblandning
Rosta allt i en torr stekpanna, mixa eller mortla sedan.
Vid servering:
Värm upp sarvlägget i såsen. Toppa med kryddblandningen.
Fler recept av Ludwig Tjörnemo och Michael Andersson
Vi rekommenderar
Recept
Tartar på Sarvinnanlår med confiterad äggula, bakad gulbeta och ostkräm
En tartar på sarvinnanlår - ger en elegant start på en måltid.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.