Den här rasande eleganta rätten är både oerhört hållbar och vansinnigt god.
Ingredienser
Lagom åt: 25 personer
Dolmar
2,5 kg fiskfärs
50 g salt
6 ägg
1,5 dl potatismjöl
7,5 dl grädde
5 citroner, zesten av
150 g gräslök, finhackad
Kål
50 stora blad vit- eller spetskål
5 citroner, juicen
Salt
Blåmusselsås
4 kilo blåmusslor
8 schalottenlökar, finhackade
8 vitlöksklyftor, finhackade
1,2 liter vitt vin
1,2 liter grädde
150 g smör
Salt
Gräslöksolja
100 g gräslök
100 g spenat
5 dl rapsolja
Läs mer
Vi rekommenderar
Inspiration
Braxenfärs - Hållbar svensk vildfisk som gör gott och smakar gott
Nu är det möjligt att laga god och nyttig mat från fisk som tidigare har släppts tillbaka i vattnet. Braxenfärsen framställs av braxen som är fiskad i Vänern och Mälaren, och har fått grönt ljus i WWF:s fiskguide, för att den är fiskad på hållbara bestånd och med skonsamma metoder.
Låt färsen halvtina och dela den sedan i grova tärningar.
Blanda fisk, salt, ägg, potatismjöl och grädde och kör i blandare några minuter till en jämn smet.
Häll upp i spritspåsar.
Kål
Dela kålbladen efter den grova mittstocken.
Koka upp vatten, citronjuice och salt, lägg i kålen och lägg på lock.
Låt kålen koka i ett par minuter, lyft sedan upp bladen ur kastrullen, låt svalna. Lägg bladen omlott två och två.
Spritsa på färs och vik ihop, lägg den med skarven nedåt i ett bleck och baka på 150 grader i cirka 8 minuter.
Blåmusselsås
Putsa och skölj blåmusslorna.
Fräs schalotten och vitlök i en kastrull, slå på vin och koka upp. Lägg i musslorna och låt koka under lock i cirka tre minuter.
Lyft upp musslorna och låt buljongen sjuda medan du plockar ur musselköttet ur skalen. Spara två hela musslor per person till servering.
När buljongen reducerat till två tredjedelar, slå i grädden och låt koka ihop ett par minuter.
Sila den sedan genom finmaskig sil och mixa i smör och de plockade musslorna.
Smaka av med salt.
Gräslöksolja
Mixa gräslök, spenat och rapsolja i kastrull och värm upp till 70 grader.
Sila den genom silduk.
Servering
Fördela dolmarna och musslorna i skal i djupa tallrikar.
Koka upp och skumma såsen, häll den över dolmarna och spräck såsen med gräslöksolja.
Servera med pressad potatis och ångade grönsaker i säsong.
Läs mer
Vi rekommenderar
Inspiration
Braxenfärs - Hållbar svensk vildfisk som gör gott och smakar gott
Nu är det möjligt att laga god och nyttig mat från fisk som tidigare har släppts tillbaka i vattnet. Braxenfärsen framställs av braxen som är fiskad i Vänern och Mälaren, och har fått grönt ljus i WWF:s fiskguide, för att den är fiskad på hållbara bestånd och med skonsamma metoder.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.