Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Butternutsoppa

Recept skrivet av
Viktor Löfgren och Joakim Lundholm
Sopporna på Tonka har blivit en folkkär favorit. Här en soppa som toppas med rostade kikärtor med smak av garam masala.

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner (5 liter)

  • 1,8 kg butternutpumpa
  • 600 g gul lök, hackad
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 3 dl äppelmust
  • 50 g grönsaksbuljongpulver, lågsalt
  • 2 liter vatten
  • 1 liter vispgrädde
  • Citronjuice (alt. äppelcidervinäger)
  • Salt
Topping
  • 200 g kikärtor, kokta och sköljda
  • Garam masala
  • Yoghurt, naturell
  • Gräslök, hackad
  • Olivolja

Tillagning

  1. Skala och rensa pumpan, skär i bitar och rosta i ugnen 180° i ca 30 minuter tills de blivit mjuka och fått lite färg.
  2. Fräs gul lök, vitlök och timjan i botten på en gryta, släck med äppelmust och tillsätt den rostade pumpan, grönsaksbuljong och häll på vatten så det precis täcker grönsakerna.
  3. Koka under lock i 30 minuter eller tills löken är helt mjuk.
  4. Mixa med stavmixer tills den blivit slät, tillsätt grädde och koka upp. Totalmängd soppa ska vara 5 liter så tillsätt vatten om det behövs.
  5. Smaka av med salt och citronjuice
Topping
  1. Fritera kikärtor tills de blivit krispiga och krydda med salt och garam masala.
  2. Toppa soppan med yoghurt, de friterade kikärtorna, hackad gräslök och lite olivolja.

Fler smaker från Tonka

Recept

Rostad rotsellerisoppa

Sopporna på Tonka har blivit en folkkär favorit. Här en soppa som toppas med pecorino och krossade hasselnötter.
Recept

Broccolisoppa

Sopporna på Tonka har blivit en folkkär favorit. Här en soppa som toppas picklad broccoli med smak av Dukkah.
Recept

Svampsoppa

Sopporna på Tonka har blivit en folkkär favorit. Här en soppa som toppas med picklade kantareller och Västerbottensost.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.