Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Chili på högrev, bringa, fransyska eller bog

Recept skrivet av
Tim Stadin
En moderniserad chili med asien-influerade smaker.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

  • 1,5 kg svensk högrev
  • 200 g krossad tomat
  • 10 g anchochilli
  • 10 g spiskummin
  • 5 g oregano
  • 1 st lime
  • 1 st röd chilli
  • 1 st vitlök
  • 500 g kalvfond(demi glace)
  • 1 guinnes 50 cl  (öl)
  • 1 dala lager 33 cl (öl)
  • 10 g chipotle chilli
  • 1 lagerblad
  • 200 g röd steklök
  • 1 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 20 g rökt paprikapulver
  • Smör, salt, peppar
  • 1st gurka
  • 16 g senapsfrön gula
  • 1 msk risvinäger
  • 50-75 g färsk ingefära
  • 1 ask smörgåskrasse

Majonnäs med risvinäger

  • 3 rumstempererat ägg, endast gulan
  • 6 dl neutral rapsolja
  • 6-7 tsk risvinäger
Inspiration

Smakrika och hållbara vintergrytor

Tim, Jens och Fredrik är tre erfarna kockar som sadlat om. Tim och Fredrik jobbar i Martin & Serveras säljkår och Jens, tidigare distriktsansvarig säljare, är numera General Manager för de svenska Kocklandslagen. Vi bad dem ta fram två recept var på goda rätter som du kan laga utan att det kostar allt för mycket. Recepten skulle även kreeras utifrån ett hållbarhetsperspektiv och med möjlighet att byta ut ingredienser till mindre ädla detaljer.

Tillagning

  1. Putsa och tärna köttet. Bryn köttet och löken. 
  2. Hacka den färska chillin. 
  3. Slå på all vätska, ölen guinnes, lager, krossade tomaterna och kalvfonden. 
  4. Tillsätt kryddorna, Låt sjuda i ca 4-5 timmar. 
  5. Smaka av med salt, peppar, lime, lime zest och chilli. 
  6. Servera i tortillabröd eller salladsblad, garnera med löken och passande tillbehör.

Tillbehören

  1. Skala skiva löken.
  2. Koka upp 1,2,3 lag. 
  3. Slå på den varma lagen på löken låt stå. (Kan med fördel göras dagen innan) 
  4. Använd 1,2,3 lagen som blir över till att koka senapsfröna i.

Picklad gurka

  1. Gör en kall 1,2,2 lag på risvinäger (vinäger, socker och vatten). 
  2. Skala och skrapa ur gurkan, tärna efter behag, lägg den i lagen. Gärna 1-2 dagar innan. 
  3. Hacka salladslöken, blanda med senapsfrön, picklade gurkan. Riv ingefära på microplane. 
  4. Smaka av. 

Slå en majonnäs med risvinäger

  1. Vispa äggula och tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. 
  2. När majonnäsen börjar binda sig och blir krämig kan man hälla oljan i en smal, jämn stråle under konstant vispning. 
  3. När all olja är invispad och majonnäsen är fast och fluffig tillsätts risvinäger.

Inspiration

Smakrika och hållbara vintergrytor

Tim, Jens och Fredrik är tre erfarna kockar som sadlat om. Tim och Fredrik jobbar i Martin & Serveras säljkår och Jens, tidigare distriktsansvarig säljare, är numera General Manager för de svenska Kocklandslagen. Vi bad dem ta fram två recept var på goda rätter som du kan laga utan att det kostar allt för mycket. Recepten skulle även kreeras utifrån ett hållbarhetsperspektiv och med möjlighet att byta ut ingredienser till mindre ädla detaljer.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.