Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Citron och dilldessert

Recept skrivet av
Jonas Nilsson
En lite annorlunda dessert med en härlig fräschör från dill och crème fraîche. Det syrliga hos citronen skapar en spännande balans i smakerna!

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Dillpulver

  • 50 g matolja
  • 25 g färsk dill
  • 60 g maltosec Sosa

Gräddfilspannacotta

  • 2 st gelatinblad
  • 200 g vispgrädde
  • 60 g strösocker
  • ½ citron, zest (enbart skalet)
  • 200 g gräddfil

Citronkräm

  • 1 gelatinblad
  • 1 ½ dl strösocker
  • 150 g osaltat smör
  • 2 st citroner, saft & skal
  • 2 st äggulor
  • 2 st hela ägg

Citrondillkräm

  • 1 dl lemoncurd
  • 1 msk grovhackad dill

Tartelett

  • 75 g osaltat smör (kallt)
  • 47 g florsocker
  • 15 g mandelmjöl
  • 125 g vetemjöl
  • ½ g salt
  • ½ vaniljstång
  • 30 g ägg

Sorbet på citron och crème fraîche

  • ½ gelatinblad
  • 105 g strösocker
  • 13 g glykos
  • 100 g vatten
  • 25 g citronjuice
  • 250 g crème fraîche

Dillflarn

  • 30 g färsk dill
  • 100 g tempererad vit choklad

Italiensk maräng

  • 150 g strösocker
  • 50 g vatten
  • 75 g äggvita
  • 15 g strösocker

Citronkaka

  • 150 g smör
  • 3 st ägg
  • 180 g strösocker
  • 50 g vispgrädde
  • 2 msk citronsaft
  • 1 citron, zest (enbart skalet)
  • 2 tsk bakpulver
  • 180 g vetemjöl

Garnityr

  • plockade färska dillkvistar
  • sockerdekor
  • citruskaramell
Påsken går i det sötas tecken. Vi lät Jonas Nilsson, känd från Dessertmästarna 2015, återskapa några fantastiska desserter ur sin repertoar till påsk. Jonas Nilsson arbetar idag på 19Hundra i Ängelholm som kökschef och konditor.

Tillagning

Dillpulver

  1. Värm oljan till 80°.
  2. Hacka dill grovt och blanda med oljan, mixa i ca 5 minuter.
  3. Sila genom finmaskig sil, mät upp 30 g av oljan.
  4. Vispa ihop dilloljan och maltosec till ett pulver och förvara fryst.

Gräddfilspannacotta

  1. Blötlägg gelatinblad.
  2. Koka upp grädde och socker med citronskalet och tillsätt gelatinbladen.
  3. Låt svalna till 18-20°.
  4. Tillsätt gräddfilen och fyll en silikonform, frys till -18°.

Citronkräm

  1. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten.
  2. Koka upp resterande ingredienser under konstant vispning tills det kokar upp ordentligt.
  3. Tillsätt gelatinblad, markera i en spritspåse och kyl.
  4. Spara undan lite av smeten och mixa i lite dill.

Citrondillkräm

  1. Mixa lemoncurd och dill med stavmixer, markera i spritspåse.

Tartelett

  1. Skär smöret och blanda med dem torra ingredienserna i en matberedare.
  2. När den har en sandig konsistens blandas ägget i.
  3. Blanda tills degen precis går ihop.
  4. Lägg den i kylen och kavla därefter ut den 1-2 mm tjock och frys.
  5. Stansa ut blommor och lägg i en sfärisk silikonform.
  6. Baka bottnarna gyllenbruna i ca 5 minuter på 175° och låt svalna.

Sorbet på citron och crème fraîche

  1. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten.
  2. Koka upp socker, glykos och vatten och tillsätt gelatinbladen.
  3. Låt svalna till 25° och blanda ner citronsaft och crème fraîche.
  4. Frys i Pacojet-behållare till -18°.
  5. Kör i glassmaskin.

Dillflarn

  1. Torka dill i svamptork och smula.
  2. Temperera vit choklad och spackla ut på overheadfilm.
  3. Pudra över lite torkad dill och stansa ut runda flarn med en stansring.

Italiensk maräng

  1. Koka upp den stora mängden socker och vattnet till 121°.
  2. Vispa under tiden äggvita och den lilla mängden socker på låg växel.
  3. När din sockerlag är 121° tillsätter du denna i äggvitan, höj hastigheten på maskinen till max under tiden.
  4. Sänk därefter hastigheten till lägsta och låt gå ca 15 minuter till kall och styv konsistens.
  5. Markera i spritspåse med tyll.

Citronkaka

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Vispa ägg och socker poröst.
  3. Blanda ner grädde, citronsaft, skal och det smälta smöret i äggblandningen.
  4. Blanda ihop bakpulver och mjöl och vänd ner.
  5. Grädda på 175° i ca 30 minuter, gör stickprov.
  6. Bryt rustika bitar och dekorera med.

Påsken går i det sötas tecken. Vi lät Jonas Nilsson, känd från Dessertmästarna 2015, återskapa några fantastiska desserter ur sin repertoar till påsk. Jonas Nilsson arbetar idag på 19Hundra i Ängelholm som kökschef och konditor.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.