Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Falafelrulle med tabbouleh

Recept skrivet av
Björn Bergh
Falafelrulle med tabbouleh, picklad kålrot, vitlöksyoghurt och harissa.

Ingredienser

Lagom åt: 100 personer

Libabröd

  • 500 g jäst
  • 4 l vatten
  • 11 l vetemjöl
  • 5 msk salt
  • 2,5 dl olivolja

Energi 1 port

Energi 260 kcal
Protein 6 g
Fett 3,5 g
Mättade fettsyror 0,5 g
Kolhydrater 48 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 1 mg
Folat 65 mcg
Järn 0,7 mg
Zink 0,6 mg 


Falafel

  • 300 g  mynta, bara bladen
  • 300 g persilja, bara bladen
  • 10 kg kokta kikärter
  • 2 dl hackad vitlök
  • rivet skal och saft från 12 citroner
  • 4 dl kallpressad olivolja
  • 5 msk 7 kryddor
  • 12 ägg
  • 3 dl maizena
  • 1 dl salt

Energi 1 port

Energi 190 kcal
Protein 9 g
Fett 7,2 g
Mättade fettsyror 1,1 g
Kolhydrater 16 g
Fibrer 13 g
C-vitamin 18 mg
Folat 108 mcg
Järn 2,1 mg
Zink 1,5 mg

Picklad kålrot

Energi 1 port

Energi 45 kcal
Protein 0 g
Fett 0 g
Mättade fettsyror 0 g
Kolhydrater 11 g
Fibrer 0 g
C-vitamin 1 mg
Folat 4 mcg
Järn 0,1 mg
Zink 0 mg


Vitlöksyoghurt

  • 10 l grekisk Yoghurt
  • 2 dl finmixad vitlök
  • 5dl fruktig olivolja
  • Salt och vitpeppar efter smak.

Energi 1 port

Energi 145 kcal
Protein 3 g
Fett 12,5 g
Mättade fettsyror 5,9 g
Kolhydrater 5 g
Fibrer 0 g
C-vitamin 0 mg
Folat 11 mcg
Järn 0,1 mg
Zink 0,4 mg

 

Tabbouleh

  • 6 kg tärnade tomater
  • 2 kg tärnad gul lök
  • 1 kg  hackad  bladpersilja
  • 0,5 kg hackad färsk mynta
  • 4 kg kokt bulgur
  • salt efter smak
  • 1 l citronsaft
  • 1 l olivolja

Energi 1 port

Energi 140 kcal
Protein 2 g
Fett 9,6 g
Mättade fettsyror 1,4 g
Kolhydrater 11 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 33 mg
Folat 36 mcg
Järn 0,8 mg
Zink 0,4 mg

Inspiration

Hur skapar vi förståelse för andra kulturer

Björn Bergh är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Björn letar ständigt efter nya vägar genom dialog med elever, personal och föräldrar. Hans motto är: Möt din kund genom maten.

Tillagning

Libabröd

  1. Smula sönder och lös jästen i fingervarmt vatten.
  2. Tillsätt mjöl, salt och olivolja och arbeta degen slät i några minuter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i 45 min.
  4. Dela degen i 100 mindre bitar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till 1-2mm tunna, runda libabröd.
  5. Använd förvärmda plåtar, grädda bröden ca 4-5 min på 245°C
  6. Låt svalna under duk.

Falafel

  1. Sätt ugnen på 250°. Spola av kikärterna och låt dem rinna av.
  2. Skölj citronerna noga i ljummet vatten.
  3. Riv skalet och pressa ut saften. Hacka persiljan.
  4. Mixa kikärterna med citronsaft, vitlök, ägg, majsstärkelse, salt och 7 kryddor i en matberedare. Blanda i persiljan.
  5. Forma kikärtsfärsen till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Pensla bollarna  med olja.
  7. Tillaga dem mitt i ugnen ca 10 min.

Picklad kålrot

  1. 1 del av följande blandas till en klar lag:  äppelcidervinäger, socker, vatten
  2. Kålrot strimlas till julienne
  3. Häll lagen över kålroten. 
  4. Förvaras i glasburk i kyl.

Vitlöksyoghurt

  1. Vispa ihop yoghurt, vitlök och olivolja.
  2. Smaka av med salt och vitpeppar.

Harissa

  1. Blanda upp 1 del färdig harissa med 2 delar äppelmust ½ del äppelcidervinäger
  2. Vispa ihop allt och häll upp på klämflaska.

Tabbouleh

  1. Blanda tomater, lök, hackad persilja och mynta i en skål.
  2. Tillsätt bulgur, salt, citronsaft och olja.
  3. Blanda noga.

Inspiration

Hur skapar vi förståelse för andra kulturer

Björn Bergh är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Björn letar ständigt efter nya vägar genom dialog med elever, personal och föräldrar. Hans motto är: Möt din kund genom maten.

Artiklar ur receptet

107284, RISENTA, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Yoghurt grekisk 10% 1kg
597781, ARLA KÖKET, Sverige
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Mynta kruka
126177, Sverige
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Bulgur 5kg
533133, MARTIN&SERVERA
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.