Falafelrulle med tabbouleh, picklad kålrot, vitlöksyoghurt och harissa.
Ingredienser
Lagom åt:100 personer
Libabröd
500 g jäst
4 l vatten
11 l vetemjöl
5 msk salt
2,5 dl olivolja
Energi 1 port
Energi 260 kcal Protein 6 g Fett 3,5 g Mättade fettsyror 0,5 g Kolhydrater 48 g Fibrer 2 g C-vitamin 1 mg Folat 65 mcg Järn 0,7 mg Zink 0,6 mg
Falafel
300 g mynta, bara bladen
300 g persilja, bara bladen
10 kg kokta kikärter
2 dl hackad vitlök
rivet skal och saft från 12 citroner
4 dl kallpressad olivolja
5 msk 7 kryddor
12 ägg
3 dl maizena
1 dl salt
Energi 1 port
Energi 190 kcal Protein 9 g Fett 7,2 g Mättade fettsyror 1,1 g Kolhydrater 16 g Fibrer 13 g C-vitamin 18 mg Folat 108 mcg Järn 2,1 mg Zink 1,5 mg
Picklad kålrot
Energi 1 port
Energi 45 kcal Protein 0 g Fett 0 g Mättade fettsyror 0 g Kolhydrater 11 g Fibrer 0 g C-vitamin 1 mg Folat 4 mcg Järn 0,1 mg Zink 0 mg
Vitlöksyoghurt
10 l grekisk Yoghurt
2 dl finmixad vitlök
5dl fruktig olivolja
Salt och vitpeppar efter smak.
Energi 1 port
Energi 145 kcal Protein 3 g Fett 12,5 g Mättade fettsyror 5,9 g Kolhydrater 5 g Fibrer 0 g C-vitamin 0 mg Folat 11 mcg Järn 0,1 mg Zink 0,4 mg
Tabbouleh
6 kg tärnade tomater
2 kg tärnad gul lök
1 kg hackad bladpersilja
0,5 kg hackad färsk mynta
4 kg kokt bulgur
salt efter smak
1 l citronsaft
1 l olivolja
Energi 1 port
Energi 140 kcal Protein 2 g Fett 9,6 g Mättade fettsyror 1,4 g Kolhydrater 11 g Fibrer 2 g C-vitamin 33 mg Folat 36 mcg Järn 0,8 mg Zink 0,4 mg
Vi rekommenderar
Inspiration
Hur skapar vi förståelse för andra kulturer
Björn Bergh är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Björn letar ständigt efter nya vägar genom dialog med elever, personal och föräldrar. Hans motto är: Möt din kund genom maten.
Tillsätt mjöl, salt och olivolja och arbeta degen slät i några minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i 45 min.
Dela degen i 100 mindre bitar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till 1-2mm tunna, runda libabröd.
Använd förvärmda plåtar, grädda bröden ca 4-5 min på 245°C
Låt svalna under duk.
Falafel
Sätt ugnen på 250°. Spola av kikärterna och låt dem rinna av.
Skölj citronerna noga i ljummet vatten.
Riv skalet och pressa ut saften. Hacka persiljan.
Mixa kikärterna med citronsaft, vitlök, ägg, majsstärkelse, salt och 7 kryddor i en matberedare. Blanda i persiljan.
Forma kikärtsfärsen till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla bollarna med olja.
Tillaga dem mitt i ugnen ca 10 min.
Picklad kålrot
1 del av följande blandas till en klar lag: äppelcidervinäger, socker, vatten
Kålrot strimlas till julienne
Häll lagen över kålroten.
Förvaras i glasburk i kyl.
Vitlöksyoghurt
Vispa ihop yoghurt, vitlök och olivolja.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Harissa
Blanda upp 1 del färdig harissa med 2 delar äppelmust ½ del äppelcidervinäger
Vispa ihop allt och häll upp på klämflaska.
Tabbouleh
Blanda tomater, lök, hackad persilja och mynta i en skål.
Tillsätt bulgur, salt, citronsaft och olja.
Blanda noga.
Vi rekommenderar
Inspiration
Hur skapar vi förståelse för andra kulturer
Björn Bergh är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Björn letar ständigt efter nya vägar genom dialog med elever, personal och föräldrar. Hans motto är: Möt din kund genom maten.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.