Rimmad lättbakad sej och lax, serveras med surdegskrutonger smaksatta med dill och citron, smörad kräftbuljong, crudite av betor och fänkål, saffransaioli samt chilimarinerade kräftstjärtar.
Ingredienser
1,5 kg tärningar av lax, torsk eller sej eller annan fisk
100 g kräftstjärtar
½ röd chili
Zest av 2 citroner
1 tsk fänkål, malen
1 msk rapsolja
Salt
Skaldjursbuljong
6 dl skaldjursfond
2 dl vitt vin
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1msk dillfrö
2 tsk malen fänkål
1 st fänkål
1 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
100 g smör
Saffransaioli
5 äggulor
1 msk cidervinägersenap
1 msk champagnevinäger
4 dl mild rapsolja
½ vitlöksklyfta
0,5g saffran
Krutonger
200 g surdegsbröd
20 g hackad dill
Rapsolja
Crudité
2 st fänkål
2 st polkabeta
2 st morot
1 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
2 krm salt
Vi rekommenderar
Inspiration
Smakrika och hållbara vintergrytor
Tim, Jens och Fredrik är tre erfarna kockar som sadlat om. Tim och Fredrik jobbar i Martin & Serveras säljkår och Jens, tidigare distriktsansvarig säljare, är numera General Manager för de svenska Kocklandslagen. Vi bad dem ta fram två recept var på goda rätter som du kan laga utan att det kostar allt för mycket. Recepten skulle även kreeras utifrån ett hållbarhetsperspektiv och med möjlighet att byta ut ingredienser till mindre ädla detaljer.
Rimma fisktärningarna i ca 1 timme med citron, fänkål och salt.
Hacka chili fint, blanda med zest av i citron och 1 msk rapsolja.
Låt kräftstjärtarna ligga i detta ca 1 timme.
Vid servering
Lägg ner den rimmade fisken och kräftstjärtarna i skaldjursbuljongen och låt sjuda försiktigt till kärntemperatur på 48º på fisken.
Skaldjursbuljong
Skala löken och skär alla grönsaker grovt.
Fräs dessa i en kastrull tillsammans med kryddor, tillsätt vin, vinäger och fond, låt detta reducera något.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Vid servering
Värm upp buljongen, montera ner smöret under vispning, smaka av.
Saffransaioli
Vispa äggulor, senap, vinäger och saffran.
Tillsätt rapsolja i tunn stråle tills du får en fast konsistens.
Smaka av med salt och eventuellt citron.
Krutonger
Skiva brödet tunt, ringla rapsolja, flingsalt och hackad till över.
Torka i ugn på 120 º i ca 25 minuter.
Crudité
Hyvla fänkål, morot och polkabeta tunt.
Marinera detta med vinäger, salt och socker.
Låt stå i ca 30 minuter, smaka av.
Vi rekommenderar
Inspiration
Smakrika och hållbara vintergrytor
Tim, Jens och Fredrik är tre erfarna kockar som sadlat om. Tim och Fredrik jobbar i Martin & Serveras säljkår och Jens, tidigare distriktsansvarig säljare, är numera General Manager för de svenska Kocklandslagen. Vi bad dem ta fram två recept var på goda rätter som du kan laga utan att det kostar allt för mycket. Recepten skulle även kreeras utifrån ett hållbarhetsperspektiv och med möjlighet att byta ut ingredienser till mindre ädla detaljer.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.