Med braxenfärs gör du enkelt en god, hållbar fiskpaté där smaksättningen kan variera i det oändliga. Dill, saffran, chili, soltorkad tomat eller kapris – allt fungerar lika bra till braxens milda fisksmak. En härlig förrätt med god sås alternativt en given rätt på jul- eller smörgåsbordet.
Ingredienser
Lagom åt: 50 personer
2,5 kg fiskfärs
25 äggvitor, kalla
2 dl potatismjöl
5 citroner, zest
40 g havssalt
1,5 l grädde, kall
Tillagning
Låt färsen halvtina och dela den i kuber, lägg i blandare.
Rör i äggvitor, potatismjöl, citronzest och salt. Kör på låg fart i några minuter (till en jämn smet).
Ställ i kyl ca 1 tim.
Ta ut färsen och tillsätt grädden, lite i taget på låg fart.
Tryck ner inoljade bakplåtspapper i brödformar (ca 1 ½ l) och häll i smeten.
Slå formarna i bänken några gånger så att färsen packas och lufthål försvinner.
Ställ formarna i bleck i 2 cm vattenbad och grädda i 175 grader i ca 1 ½ tim.
Låt patén svalna helt innan den tas ur formen.
Servera gärna med rom- eller örtsås.
Läs mer
Vi rekommenderar
Inspiration
Braxenfärs - Hållbar svensk vildfisk som gör gott och smakar gott
Nu är det möjligt att laga god och nyttig mat från fisk som tidigare har släppts tillbaka i vattnet. Braxenfärsen framställs av braxen som är fiskad i Vänern och Mälaren, och har fått grönt ljus i WWF:s fiskguide, för att den är fiskad på hållbara bestånd och med skonsamma metoder.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.