En magisk rätt med otroligt mycket smaker som höjer den perfekta fläskfilén till nya höjder – umami från kål och lök, sälta och krisp från bacon och så den ljuvliga såsen med syra och sötma och toner av calvados! Lika vacker att servera upplagd på portionstallrikar som på sharing-fat.
Ingredienser
Recept för 10 personer
1,5 kg fläskfilé sousvide
1 huvud savoykål
3 dl osötat äpplemos
Smör
Salt och peppar
1 stort syrligt äpple – fint tärnat
2 gula lökar – finhackade
150 g fint skuren bacon (ev ytterligare 150 g till servering)
1 tsk salvia
0,5 tsk timjan
Smör
1 dl Calvados
5 dl torr cider
6 dl grädde
5 dl kalvbuljong
3 msk majsstärkelse
Salt och peppar
äppelcidervinäger
1 kg småpotatis (fast), tvättade eller skalade
800 g brysselkål
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta – riven
3 msk honung
1 tsk chiliflakes
Salt och peppar
Örter och ev. björnbär till servering
Tillagning
Plocka de största bladen från savoykålen, skär bort den grova mittbiten och blanchera i saltat vatten. Lägg ut den till ”ark” som passar fläskfilén i storlek. Bred ut äpplemos tunt och rulla sedan in fläskfilén. Stek i ugnen på 200 grader tills kålen fått fin färg. Köttet är redan perfekt tillagat och behöver bara bli varmt inne i kålrullen.
Fräs på äpple, lök, panchetta och rosmarin i smör. Slå på Calvados som får koka några sekunder innan cider tillsätts - låt koka ett par minuter innan även grädde och buljong tillsätts. Låt puttra på låg värme minst 20 minuter – gärna mer så den går ihop och får hög smak. Red av såsen och smaka av med salt och peppar och ev. en skvätt äppelcidervinäger för syra.
Sätt ugnen på 210 grader. Lägg potatis och brysselkål på en plåt och massera in olja, vitlök, honung, chili samt salt o peppar. Stek tills de är mjuka och fått fin färg ca 20–30 min.
Fläskfilé
Fläskfilén anses vara den bästa styckdetaljen och det är den möraste biten på grisen. Den har i grunden en mild smak, är mager med svag marmorering och alltid benfri. Scans fläskfilé är gjord på svenskt Pigghamkött och är milt kryddad med vitlök och örter så du kan sätta din egen prägel.
Vi rekommenderar
Recept
Svamprisotto med långlagrad prästost och kotlettrad
Scans kotlettrad sous vide är ett saftigt fläskkött som gör sig fint på kvällsmenyn för att kunna erbjuda lyxiga och välarbetade rätter till bra pris. Snabbt glaserad med höga smaker blir den ett perfekt komplement till en klassisk risotto – i svensk tappning förstås.
Denna rätt är ett absolut genidrag av italienarna. Såsen blir krämig och smakrik och lyfter köttet på ett oväntat härligt sätt. Med krispig sallad till blir det en lunchrätt med wowfaktor.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.