Melvin Glimstål från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en förrätt smaksatt av kaffe, som passar till en kaffedrink. ”Rätten passar när gästen kommer tidigt till restaurangen och vill äta något litet till en drink, då de sätter sig till bords. Jordärtskockan – som är söt och snäll i smakerna – kan vara ett bra condiment till det, och passar med ett mörkrostat kaffe från Arvid Nordquist, när det kommer till syra och beska.”
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner
Ostkräm
200 g Västerbottensost®
400 g hela ägg
1 dl grädde
2 g malet Arvid Nordquist Dark Mountain eller Arvid Nordquist Green forest
Silverlök
2 silverlökar
2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten
Jordärtskocka
10 jordärtskockor (ca 600 g)
ett knippe kryddkrasse
Tillagning
Ostkräm
Lägg osten och äggen i en vacuumpåse. Stäng påsen och baka i ångugn på 78 grader i 15–20 minuter.
Under tiden kokar du upp grädden och slår den över kaffepulvret. Sila av grädden när den kallnat.
Mixa sedan ostblandningen med grädden i en mixer tills den är slät.
Lägg i sprits och kyl ner.
Silverlök
Skiva upp silverlökarna.
Koka upp ättika, socker och vatten. Låt sedan svalna.
Slå över ättikvattnet på den skivade silverlöken.
Jordärtskocka
Koka jordärtskockorna hela i lätt saltat vatten tills de är mjuka i kärnan.
Sila av vattnet och låt dem ånga av sig i ca 10 minuter.
Dela dem sedan på längden och fritera i 160–170 grader, tills de blir gyllenbruna och får en krispig yta.
Toppa med lite havssalt precis när de har tagits ut ur frityroljan – då fastnar det bättre!
Montering
Spritsa ut ostkrämen på den varma jordärtskockan och toppa med picklad silverlök och lite kryddkrasse.
Fler recept
Vi rekommenderar
Recept
Lammrostbiff med kaffesås, smörbakad rödbeta, picklad endiv och Gruyèreostkräm
Tia Strandberg från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en härligt syrlig rätt, smaksatt med kaffe. ”Jag gillar att använda mycket syra i maten – liksom de picklade endiverna och syltlöken. Eller som de råa rabarberna som bidrar till en naturlig syra, även sherryvinägern i rödvinssky, som också tar plats på den här tallriken. Det höjer smakerna och tillför en härlig syrlighet.”
Kasper Kleihs, från Svenska Kocklandslaget, take på honungskaka. ”En brownie med en pannacotta på kaffe och italiensk maräng spritsad på toppen. Täckt med en liten chokladring och dekorerad med syrénblommor som var i säsong när jag tog fram receptet. Kaffe med lite blomtoner fungerar väldigt bra ihop.”
Tartelett med kaffesump, karamelliserat äpple och kaffecrème fraicheffla
Matilda Ewaldh från Svenska Kocklandslaget har skapat ett snack smaksatt av kaffe. ”Det här vegetariska receptet är ett smaskigt litet snack som har sötman från äpple och syran från crème fraiche och sherryvinäger, vilket blir en fin avvägning med kaffets beska. Att använda kaffesump är att tänka hållbarhet, vilket jag tycker är viktigt att ha med sig.”
Kocklandslaget och Arvid Nordquist inspirerar till mer kaffe på tallriken. Kaffe är en viktig ingrediens på de flesta restauranger och caféer. Men det handlar om så mycket mer än bara en slät kopp.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.