Smakrik fiskgryta med kolja, räkor, musslor och rotfrukter. Servera tillsammans med ramslöksaioli och ett gott bröd.
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner
1500 g kolja, MSC-märkt
600 g räkor, MSC-märkta
1000g blåmusslor, kokta
3 gula lökar
1 rotselleri
5 palsternackor
8 klyftor vitlök
6 morötter
15 potatisar
4 fänkål
12 msk olivolja
6 kvistar färsk timjan
1200 g krossade tomater
6 dl vitt vin
3 tsk chiliflakes
3 l fiskbuljong
Ramslöksaioli
3 äggulor
1 klyftor vitlök, finriven eller pressad
3 msk vitvinsvinäger
9 dl rapsolja
1 dl hackad ramslök
salt (efter smak)
Fiskfond
3 st gul lök
3 st morötter
1/4 dels rotselleri
2 st vitlöksklyftor
5 msk olja
5 lagerblad
5 st timjanskvistar
5 tsk salt
2,5 kg fiskskrov
4 l vatten
Tillagning
Fiskgryta
Skär alla grönsaker i mindre bitar.
Fräs 2/3 delar av rotfrukterna ( förutom potatisen) i olja i några minuter utan att de tar färg.
Tillsätt krossade tomater, vin, torkad chili och hälften av fiskfonden. Låt koka i ca 40 min tills rotfrukterna är mjuka.
Mixa slätt och häll tillbaks i kastrullen spä med mer fiskfond till önskad konsistens. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Lägg i resterande tärnade grönsaker och potatis, koka tills de mjuknat, tillsätt koljan och låt sjuda någon minut.
Garnera med kokta blåmusslor, räkor och fint skivad fänkål.
Ramslöksaioli
Mixa äggulorna med ramslöken, och vinägern tillsätt oljan sakta i en jämn stråle.
Smaka av med salt och peppar.
Fiskfond
Skölj fiskskroven ordentligt i kallt vatten. Om du tar med huvudet måste gälarna avlägsnas annars blir fonden besk
Grovhacka löken till fonden.
Finhacka vitlöken. Skär morot och rotselleri i stora bitar och hetta upp olja i en kastrull med höga kanter. Låt lök, morot och rotselleri svettas någon minut och tillsätt sedan fiskbenen som sedan får fräsa med i ca 1-2 minuter på medelhög värme.
Fyll på med vatten så att benen täcks. Tillsätt lagerblad, timjanskvistar och salt. Låt fonden koka samman på medelhögvärme i ca 10 minuter utan lock.
Skumma av under tiden.
Låt fonden dra i en halvtimma under lock och sila sedan av vätskan.
Läs också
Vi rekommenderar
Recept
Sallad med panko- och pumpafriterade fetaostbollar
Sallad med panko och pumpafriterade fetaostbollar, grönärtcreme med mynta, gotlandslinser, sparris och picklade rabarber.
Gamla Orangeriet: Närproducerat och ekologiskt på menyn
I det vackra Gamla Orangeriet i Bergianska Trädgården driver kockarna Nilla och Sandra restaurang och café. Andelen ekologiska inköp ökar för varje år, men de väljer hellre närproducerat än importerade ekologiska livsmedel.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.