Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Gjuten chokladmousse med havtornssorbet

Recept skrivet av
Simon Laiti
Dessert skapad av Simon Laiti på Hemmagastronomi i Luleå. En perfekt avslutning på en meny i höstens tecken.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Chokladmazarin

  • 500 g mandelmassa
  • 250 g smör
  • 2 ägg
  • 30 g kakao
  • 75 g choklad 70

Havtornskräm

  • 200 g havtornspuré
  • 100 g apelsin (saften)
  • 75 g socker
  • 4 g agar agar

Chokladmousse

  • 80 g vispgrädde
  • 130 g choklad 45%
  • 1,5 st gelatinblad
  • 250 g vispgrädde
  • 30 g äggula
  • 15 g socker
  • 30 g vatten
  • apelsinzest (några rasp)

Havtornssorbet

  • 250 g vatten
  • 125 g socker
  • 200 g havtornspuré
  • 50 g apelsin (saften)

Chokladsmulor

  • 100 g smör
  • 100 g socker
  • 130 g vetemjöl
  • 20 g kakao

Tillagning

Chokladmazarin

  1. Sätt ugnen på 160°.
  2. Rör mandelmassa mjukt med vinge i en hushållsmaskin. Klicka i rumsvarmt smör lite åt gången. Gå sedan i med äggen, ett och ett.
  3. Vänd i kakao och hackad choklad för hand.
  4. Bred ut i en ugnsform (20 x 30 cm) klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda i ugnen i ca 20 minuter på 160°.
  6. Låt svalna.

Havtornskräm

  1. Koka upp samtliga ingredienser.
  2. Häll ut på ett bleck och låt stelna.
  3. Mixa sedan till en slät kräm. Om krämen blir allt för fast, tillsätt en skvätt vatten.

Chokladmousse

  1. Blötlägg gelatin.
  2. Koka upp grädde (80 g), lägg i gelatinet och häll över chokladen. Blanda ihop till en ganache.
  3. Vispa resterande grädde löst.
  4. Värm upp äggula, socker, vatten och apelsinzest till 82°. Sila i en bunke och vispa kallt.
  5. Blanda ihop alla tre delar till en mousse.
  6. Fyll upp en bakelseform till 70 % med chokladmousse. Spritsa i en sträng av havtornskrämen. Gå inte för djupt då syns krämen på utsidan.
  7. Lägg sedan en utstansad bit av mazarinbotten. Dra bort överflödig mousse med palett. Låt bakelserna sätta sig i frysen tills dem är helt genomfrusna.
  8. Ta ut ur formarna och dekorera med rostade hasselnötter/mandel, havtorn, krasse, oxalis och chokladgarnityr.

Havtornssorbet

  1. Koka upp vatten och socker.
  2. Blanda i havtornspuré och apelsinsaften.
  3. Fyll upp i pacojet-burkar och frys.
  4. Kör sorbeten i maskinen när den är genomfrusen.

Chokladsmulor

  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Blanda rumsvarmt smör, socker, vetemjöl och kakao.
  3. Strö ut på en ugnsfast form och baka i ca 12 minuter.
  4. Rör om i smulorna under tiden.

Utvalda ingredienser från receptet

Puré havtorn 1kg
433367, BOIRON, Ryssland
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.