Kalendern visar just nu dina standardturer.
Ingen kontakt med server
= tillgänglig leveransdag
Ingen kontakt med server
Valt prisdatum
Tillgängliga dagar
It appears that your browser has cookies disabled.
The website requires your browser to enable cookies in order to login.
Please enable cookies and reload this page.
It appears that your browser has JavaScript disabled.
This Website requires your browser to be JavaScript enabled.
Please enable JavaScript and reload this page.
Gjuten chokladmousse med havtornssorbet
Recept skrivet av
Simon Laiti
Dessert skapad av Simon Laiti på Hemmagastronomi i Luleå. En perfekt avslutning på en meny i höstens tecken.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Chokladmazarin
500 g mandelmassa
250 g smör
2 ägg
30 g kakao
75 g choklad 70
Havtornskräm
200 g havtornspuré
100 g apelsin (saften)
75 g socker
4 g agar agar
Chokladmousse
80 g vispgrädde
130 g choklad 45%
1,5 st gelatinblad
250 g vispgrädde
30 g äggula
15 g socker
30 g vatten
apelsinzest (några rasp)
Havtornssorbet
250 g vatten
125 g socker
200 g havtornspuré
50 g apelsin (saften)
Chokladsmulor
100 g smör
100 g socker
130 g vetemjöl
20 g kakao
Tillagning
Chokladmazarin
Sätt ugnen på 160°.
Rör mandelmassa mjukt med vinge i en hushållsmaskin. Klicka i rumsvarmt smör lite åt gången. Gå sedan i med äggen, ett och ett.
Vänd i kakao och hackad choklad för hand.
Bred ut i en ugnsform (20 x 30 cm) klädd med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter på 160°.
Låt svalna.
Havtornskräm
Koka upp samtliga ingredienser.
Häll ut på ett bleck och låt stelna.
Mixa sedan till en slät kräm. Om krämen blir allt för fast, tillsätt en skvätt vatten.
Chokladmousse
Blötlägg gelatin.
Koka upp grädde (80 g), lägg i gelatinet och häll över chokladen. Blanda ihop till en ganache.
Vispa resterande grädde löst.
Värm upp äggula, socker, vatten och apelsinzest till 82°. Sila i en bunke och vispa kallt.
Blanda ihop alla tre delar till en mousse.
Fyll upp en bakelseform till 70 % med chokladmousse. Spritsa i en sträng av havtornskrämen. Gå inte för djupt då syns krämen på utsidan.
Lägg sedan en utstansad bit av mazarinbotten. Dra bort överflödig mousse med palett. Låt bakelserna sätta sig i frysen tills dem är helt genomfrusna.
Ta ut ur formarna och dekorera med rostade hasselnötter/mandel, havtorn, krasse, oxalis och chokladgarnityr.
Havtornssorbet
Koka upp vatten och socker.
Blanda i havtornspuré och apelsinsaften.
Fyll upp i pacojet-burkar och frys.
Kör sorbeten i maskinen när den är genomfrusen.
Chokladsmulor
Sätt ugnen på 180°.
Blanda rumsvarmt smör, socker, vetemjöl och kakao.
Strö ut på en ugnsfast form och baka i ca 12 minuter.
Rör om i smulorna under tiden.
Utvalda ingredienser från receptet
433367, BOIRON, Ryssland
{{jmfprisString}}/kilogram (kg)
{{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)