En italiensk-inspirerad vegetarisk rätt med svenska råvaror och säsong i fokus. Rätten består av nystekta kantareller, gnocchi på kulturspannmål, svenska vita bönor och gremolata på kallpressad rapsolja. Allt toppas med ett syrligt skum med brynt smör, riven svensk “pecorino”, och en varm och smakrik svampbuljong.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Gnocchi med dinkel
2 ägg
600 g potatis
400 g dinkelmjöl, gärna från Warbro kvarn
20 g salt
Gremolata
400 g kallpressad rapsolja
100 g persilja
20 g vitlök
40 g citronjuice
Zest från 2 citroner
Brynt smörskum
100 g filmjölk
2 ägg
40 g citron
400 g brynt smör
Salt
Ättika
Vita bönor
100 g torkade vita bönor
Timjan och vitlök
Svampbuljong
800 g champinjoner
800 g vatten
40 g soja
Timjan och vitlök
Till servering
50 g smör
100 g hackad schalottenlök
400 g kantareller
40 g citronjuice
80 g hackad gräslök
Vattenkrasse
Picklad syltlök
200 g Bredsjö hårdost
40 g rostade solrosfrön
Tillagning
Gnocchi med dinkel
Koka och passera potatisen.
Blanda med ägg och salt, tillsätt lite mjöl i taget och knåda till rätt konsistens. Degen ska inte vara kladdig, men inte heller för torr.
Forma till fina gnocchis, antingen med en gnocchi-bräda eller baksidan av en gaffel, och blanchera i lättsaltat vatten i ca 2 minuter.
Stek i smör innan servering.
Gremolata
Mixa allt grovt.
Brynt smörskum
Koka upp filmjölk och häll över äggen.
Tillsätt citron och mixa i varmt brynt smör i en tunn stråle. Smaka av med salt och ättika.
Häll upp på sifon och ladda med 2 patroner.
Låt stå varmt, ca 50 grader, till servering.
Vita bönor
Blötlägg bönorna över natten.
Koka bönorna mjuka i saltat vatten med vitlök och timjan.
Svampbuljong
Skär ner svampen och lägg i kastrull.
Tillsätt vattnet, koka upp och låt sjuda i 1 timme. Sila av och smaka av med soja.
Innan servering, krossa 1 vitlöksklyfta och lägg i tillsammans med lite timjan och låt infusera i 10 minuter. Sila av.
Till servering
Stek gnocchin hårt i smör.
Tillsätt lök, kantareller och vita bönor. Låt steka några minuter.
Tillsätt citronjuice och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt gräslöken.
Servera i en semidjup tallrik och häll över gremolatan.
Garnera med vattenkrasse, syltlök och rostade solrosfrön.
Riv över osten, gör en fin topp av skummet och avsluta med svampbuljongen.
Servera och njut.
Fler recept från Utvalt med omsorg Play
Vi rekommenderar
Vi rekommenderar
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.