Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Gnocchi med vita bönor, svamp, svensk gremolata och brynt smörskum

Recept skrivet av
Harald Linder
En italiensk-inspirerad vegetarisk rätt med svenska råvaror och säsong i fokus. Rätten består av nystekta kantareller, gnocchi på kulturspannmål, svenska vita bönor och gremolata på kallpressad rapsolja. Allt toppas med ett syrligt skum med brynt smör, riven svensk “pecorino”, och en varm och smakrik svampbuljong.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Gnocchi med dinkel
  • 2 ägg
  • 600 g potatis
  • 400 g dinkelmjöl, gärna från Warbro kvarn 
  • 20 g salt
Gremolata
  • 400 g kallpressad rapsolja
  • 100 g persilja
  • 20 g vitlök
  • 40 g citronjuice
  • Zest från 2 citroner
Brynt smörskum
  • 100 g filmjölk
  • 2 ägg
  • 40 g citron
  • 400 g brynt smör
  • Salt
  • Ättika
Vita bönor
  • 100 g torkade vita bönor
  • Timjan och vitlök
Svampbuljong
  • 800 g champinjoner
  • 800 g vatten
  • 40 g soja
  • Timjan och vitlök
Till servering
  • 50 g smör
  • 100 g hackad schalottenlök
  • 400 g kantareller
  • 40 g citronjuice
  • 80 g hackad gräslök 
  • Vattenkrasse
  • Picklad syltlök
  • 200 g Bredsjö hårdost
  • 40 g rostade solrosfrön


 
 



 

Tillagning

Gnocchi med dinkel

  1. Koka och passera potatisen.
  2. Blanda med ägg och salt, tillsätt lite mjöl i taget och knåda till rätt konsistens. Degen ska inte vara kladdig, men inte heller för torr.
  3. Forma till fina gnocchis, antingen med en gnocchi-bräda eller baksidan av en gaffel, och blanchera i lättsaltat vatten i ca 2 minuter.
  4. Stek i smör innan servering.

Gremolata

  1. Mixa allt grovt.

Brynt smörskum

  1. Koka upp filmjölk och häll över äggen.
  2. Tillsätt citron och mixa i varmt brynt smör i en tunn stråle. Smaka av med salt och ättika.
  3. Häll upp på sifon och ladda med 2 patroner.
  4. Låt stå varmt, ca 50 grader, till servering.

Vita bönor

  1. Blötlägg bönorna över natten.
  2. Koka bönorna mjuka i saltat vatten med vitlök och timjan.

Svampbuljong

  1. Skär ner svampen och lägg i kastrull.
  2. Tillsätt vattnet, koka upp och låt sjuda i 1 timme. Sila av och smaka av med soja.
  3. Innan servering, krossa 1 vitlöksklyfta och lägg i tillsammans med lite timjan och låt infusera i 10 minuter. Sila av.

Till servering

  1. Stek gnocchin hårt i smör.
  2. Tillsätt lök, kantareller och vita bönor. Låt steka några minuter.
  3. Tillsätt citronjuice och smaka av med salt och peppar.
  4. Tillsätt gräslöken.
  5. Servera i en semidjup tallrik och häll över gremolatan.
  6. Garnera med vattenkrasse, syltlök och rostade solrosfrön.
  7. Riv över osten, gör en fin topp av skummet och avsluta med svampbuljongen.
  8. Servera och njut.


 
 

Fler recept från Utvalt med omsorg Play

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.