Härlig grön burgare med ärtbiffar över glutenfritt bröd. Tillbehören tomat, avokado, skott och morotscoleslaw ger härlig färg åt rätten. Servera gärna med Srirachasås och rödlök.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Hamburgerbröd
3 ¾ dl havregryn
3 ½ dl rismjöl
1 ½ dl potatismjöl eller maizena
2 tsk salt
½ dl psylliumfrömjöl (psyllium eller fiberhusk)
½ dl Pofiber
50 g jäst
7 dl vatten
2 ägg
2 msk rapsolja
2 msk honung
1 ägg till pensling
3 msk frön att strö över t.ex. hampafrön, sesamfrön, solroskärnor eller pumpafrön
Gröna ärtburgare
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 färsk jalapeño
7 dl gröna ärter
3 ½ dl havregryn
1 ½ msk rapsolja
2 ägg
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
olja och smör till stekning
Morotscoleslaw
1 morot
200 g spetskål eller vitkål
½ rött äpple
2 msk hackad gul lök
1 ½ dl majonnäs
salt
malen svartpeppar
Tillbehör vid servering
ruccola
1 avokado, skivad
cocktailtomater i skivor
groddar t.ex. china rosé och ärtskott
1 liten rödlök, skivad
srirachasås
Tillagning
Hamburgerbröd
Mixa havregrynen till ett mjöl. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Smula ner jästen i en bunke eller degblandare med vinge.
Vispa upp ägg, olja och honungen i en separat skål. Häll det ljumna vattnet över jästen och tillsätt de uppvispade äggen.
Blanda i de torra ingredienserna. Blanda väl och låt degen svälla i ca 30 minuter under en bakduk eller sätt plastfilm på bunken. Degen är ganska lös från början.
Vänd upp degen på ett bakbord mjölat med rismjöl. Dela upp degen i 12 bitar.
Forma med lätt hand bitarna till bollar, knåda inte. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper, under en bakduk. Låt jäsa 30 minuter, värm under tiden upp ugnen till 200°.
Pensla med uppvispat ägg och strö över frön.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler.
Gröna ärtburgare
Hacka löken, vitlöken och jalapeñon fint.
Mixa 6 dl av ärtorna grovt.
Blanda alla ingredienser i en bunke, sätt plastfilm över och låt stå i kylen 20-30 minuter.
Forma sedan biffar, pressa ihop smeten lätt och stek i olja och smör. Salta och peppra.
Morotscoleslaw
Skala och riv moroten, hyvla kålen så tunt som möjligt.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Servering
Dela bröden på mitten och rosta snittytan.
Lägg på rucola, ärtbiffar, avokado, tomatskivor, morotscoleslaw, groddar och ärtskott.
Toppa med lite skivad rödlök och srirachasås för extra hetta.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.