Kalendern visar just nu dina standardturer.
Ingen kontakt med server
= tillgänglig leveransdag
Haydari, örtolja, antep ezme och yoghurtsås
Recept skrivet av
Måltid
Recept på fyra klassiska mezesåser. Haydari passar till nästan allt från grillen och även på bröd. Örtoljan lyfter alla rätter och är ett trevligt tillbehör till allt stekt och grillat. Antep ezme är en stark och pikant tomatröra från det turkiska köket.
Ingredienser
Lagom åt: 10 port till plockrätter
Haydari
- 2 ½ dl yoghurt – turkisk eller grekisk
- 200 g fetaosttärningar
- 2 tsk vitlök, pressad
- 1 tsk mynta, torkad
- ½ msk honung, flytande
- salt och svartpeppar
Örtolja
- 1 dl olivolja
- 2 dl hackade örter som timjan, persilja, oregano
- 1 tsk vitlök pressad
- ½ msk pressad citron
- salt och peppar
Antep ezme
- 2 gula lökar, grovtärnade
- 2 tomater, grovtärnade
- 100 g turkisk grön avlång paprika, finhackad
- 1 röd paprika, finhackad
- 1 msk vitlök pressad
- 1 dl persilja, finhackad
- ½ dl mynta, finhackad
- 2 msk turkisk paprikapuré (eller ajvar relish)
- 3 msk olivolja
- 2 msk citron, pressad
- 3 msk granatäppelsirap
- 2 tsk chilipeppar – efter smak
- salt
- spiskummin
- (hackade valnötter)
Yoghurtsås
- 1 gurka, skalad och urkärnad
- 3 dl turkisk/grekisk yoghurt
- 1 ½ dl mynta, finhackad
- 2 msk olivolja
- 1 tsk vitlök, finhackad
- salt
Meze – Mellanösterns svar på svenskt smörgåsbord. Meze är den sammanfattade benämningen för många smårätter, båda varma och kalla, som serveras som förrätt eller som en hel middagsbuffé. Det finns hundratals rätter som passar in och massor att upptäcka!
Tillagning
Haydari
- Mixa yoghurt med fetaost.
- Smaksätt med vitlök, mynta och honung.
- Smaka av med salt och peppar.
Örtolja
- Mixa alla ingredienser släta.
Antep ezme
- Hacka/mixa (på långsammaste hastigheten) lök, tomater, grön och röd paprika, vitlök, persilja och mynta.
- Tillsätt paprikapuré och olivolja, smaka av med citron, granatäpple, chili, salt och peppar.
- Mixa långsamt till en chunky röra.
- Strö över hackade valnötter om du vill!
Yoghurtsås
- Riv gurkan och pressa ut så mycket vätska som möjligt.
- Blanda med yoghurt, mynta, olja och vitlök.
- Smaka av med salt och låt dra i 10-20 minuter före servering.
Meze – Mellanösterns svar på svenskt smörgåsbord. Meze är den sammanfattade benämningen för många smårätter, båda varma och kalla, som serveras som förrätt eller som en hel middagsbuffé. Det finns hundratals rätter som passar in och massor att upptäcka!
Utvalda ingredienser från receptet
401349, KOLIOS, Grekland
{{jmfprisString}}/kg
{{jmfPrisDeladString}}/kg
561142, MARTIN&SERVERA, Nederländerna
{{jmfprisString}}/kilogram (kg)
{{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
561118, MARTIN&SERVERA, Danmark
{{jmfprisString}}/kilogram (kg)
{{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
268250, MARTIN&SERVERA, Italien
{{jmfprisString}}/mlt
{{jmfPrisDeladString}}/mlt
561142, MARTIN&SERVERA, Nederländerna
{{jmfprisString}}/kilogram (kg)
{{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
143255, MARTIN&SERVERA, Sverige
{{jmfprisString}}/kg
{{jmfPrisDeladString}}/kg
113894, MARTIN OLSSON, Sverige
{{jmfprisString}}/kg
{{jmfPrisDeladString}}/kg
135541, MARTIN&SERVERA, USA
{{jmfprisString}}/kg
{{jmfPrisDeladString}}/kg
135541, MARTIN&SERVERA, USA
{{jmfprisString}}/kg
{{jmfPrisDeladString}}/kg