Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Helbakad och fermenterad vitkål

Recept skrivet av
Robert Hedman

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner 


Helbakad vitkål
  • 3 st vitkål huvuden
Fermenterad/syrad vitkål
  • 1st vitkål huvud
  • Salt, jod fritt
  • Fänkålsfrön, rostade & mortlade
Brynt smörskum
  • 500 g smör
  • 5 st äggulor
  • 1 st citron, juice
  • Vatten
  • Tabasco (grön)
  • Salt
Röda blad
  • Röd spetskål
  • Purpurkål
  • Röd salladskål
  • Shisokrasse


Inspiration

Vackert, nyttigt och gott: Med kål som huvudråvara

Kocken och säljaren Robert Hedman, Grönsakshallen Sorunda, älskar att kreera nya grönsaksrätter – gärna med kål som huvudråvara. Här presenterar Robert vegetariska kålrätter som med fördel kan användas som huvudrätt, men som även passar som tillbehör till kött och fisk.

Tillagning

Helbakad vitkål 

  1. Värm ugnen till 195 grader, varmluft.
  2. Lägg vitkålshuvudena på en plåt och baka tills innertemperaturen är 93-95 grader. Beroende på storlek och hur kompakt vitkålen är så tar det ca 1,5 timmar.
  3. Skala av de yttersta mörka/svarta lagren och skär kålen i ca 1-1,5 cm tjocka skivor. Överbliven bakad vitkål går det utmärkt att göra stuvad, coleslaw eller likande på.

Fermenterad/syrad vitkål

  1. Strimla vitkålen fint, massera ordentligt med salt, 1 msk/per kg strimlad vitkål och fänkålsfrön, så vitkålen börjar släppa vätska.
  2. Ha upp i glasburk, se till så blir täckt med vätska. Man kan fylla på med egen vätska också (1 msk salt/liter vatten).
  3. Låt stå framme i rumstemperatur 3-5 dygn så mjölksyreprocessen sätter igång. Viktigt att lufta burken emellanåt då det blir tryck i burken när det jäser.
  4. När man tycker att kålen är klar, det är individuellt hur man vill ha sin syrade kål, ställ i kyl.

Brynt smörskum

  1. Brynt smöret, låt svalna.
  2. Vispa äggulorna med citronjuice och lite vatten på värme till det börjar bli skum, gå i med det brynta smöret under vispning.
  3. Smaka av med salt, tabasco och ev. mera citron.
  4. Ha upp i sifon, ha i 2 st kolsyrepatroner och ställ i ett 50 gradigt vattenbad till servering. 

Röda blad 

  1. Strimla röda spetskålen fint, plocka ner purpurkålen och röda salladskålen i mindre bitar, klipp shisokrasse.
  2. Lägg i isvatten en kort stund tillsammans.
  3. Toppa sedan anrättningen med dessa röda blad.

Vid servering

  1. Värm skivorna från den helbakade vitkålen i ugnen, 150 grader.
  2. Värm den fermenterade kålen, gå i med tempererat smör, vänd ner skuren gräslök och gärna schalottenlök. Smaka av med mera fänkålsfrö samt salt och svartpeppar.
  3. Tryck nu ut det brynta smörskummet med sifonen på tallrik, placera den bakade vitkål på skummet. Lägg sedan den smörade syrade vitkålen på skivan och toppa sedan med de röda bladen.

Inspiration

Vackert, nyttigt och gott: Med kål som huvudråvara

Kocken och säljaren Robert Hedman, Grönsakshallen Sorunda, älskar att kreera nya grönsaksrätter – gärna med kål som huvudråvara. Här presenterar Robert vegetariska kålrätter som med fördel kan användas som huvudrätt, men som även passar som tillbehör till kött och fisk.

Artiklar ur receptet

Vitkål
180140
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Spetskål röd
156828, F&G M/S, Nederländerna
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.