Helstekt rostlock med smörad kålrotscreme, senapspicklad kålrot och frasig grönkål samt friterade potatisar.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
2 kg rostlock
10 små grönkålsblad
salt, svartpeppar, olivolja, smör och timjan
Picklad kålrot
250 g skalad kålrot
2 dl ättika
2 dl strösocker
4 dl vatten
2 msk senapsfrö
salt
Kålrotscrème
400 g skalad kålrot
125 g skalad morot
5 dl vatten
300 g smör
salt
Frasiga kryddsaltade potatisar
1 kg g fast potatis, kokt
1 ½ dl vetemjöl
Kryddsalt
1 tsk krossad kummin
1 tsk krossade enbär
½ tsk krossad kryddpeppar
1 tsk finhackad rosmarin
2 tsk krossat flingsalt
Video
Mattias berättar om receptet till det helstekta rostlocket
Vi rekommenderar
Inspiration
Mattias Larsson - Oädla detaljer
Sommarens torka i Sverige har lett till brist på bete och att många bönder har behövt skicka sina djur till slakt tidigare än beräknat. Det har gett ett överskott av svenskt kött. Vi behöver nu köpa mer svenskt kött, börja ta hand om hela djuren och se till att använda fler köttdetaljer i matlagningen, allt från bringa och rostlock till rostbiff och fransyska. Vi bad därför Mattias ”Fredagskocken” Larsson ta fram recept på goda rätter på svenskt kött som du kan laga med mindre ädla detaljer.
Dela rostlocket på längden i 2 eller 3 bitar längs med fibrerna (rostlockets fibrer går lite olika men följ de längsta fibrerna). Snitta fettkappan. Salta och peppra köttet och stek det på fettsidan med och lite smör tills fettkappan är knaprig. Bryn snabbt de andra sidorna och ugnsbaka det cirka 30 minuter på 75 C tills kärntemperaturen är cirka 52 C. Låt det vila före servering.
Koka upp ättika, socker, vatten och senapsfrö och kyl därefter ner det. Hyvla fina skivor av kålroten och lägg ner i den kalla lagen.
Skär kålrot och morot i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Lägg på ett lock, koka upp och låt koka i cirka 20–30 minuter tills rotfrukterna är genommjuka. Mixa rotfrukterna till en slät puré med det återstående vattnet. Värm upp purén och mixa ner smöret vid servering.
Lägg grönkålsbladen på en ugnsplåt och vänd runt de i salt och olja. Ugnsbaka på 175 C i cirka 10 minuter tills de är frasiga.
Blanda samman kryddorna till kryddsaltet.
Lägg den kalla kokta potatisen i handen och tryck ihop så att den blir lätt mosad (den ska fortfarande hålla ihop). Rulla de lätt mosade potatisarna i mjölet. Fritera potatisarna i 170 C frityrolja cirka 5 minuter tills de är gyllene och med frasiga kanter. Salta dem sedan med kryddsaltet.
Tips! Rostlock är en grym bra ála carte eller festvåningsdetalj som är bra att steka innan och sen låta den vila på spishyllan för att sen enkelt tranchera vid service.
Video
Mattias berättar om receptet till det helstekta rostlocket
Vi rekommenderar
Inspiration
Mattias Larsson - Oädla detaljer
Sommarens torka i Sverige har lett till brist på bete och att många bönder har behövt skicka sina djur till slakt tidigare än beräknat. Det har gett ett överskott av svenskt kött. Vi behöver nu köpa mer svenskt kött, börja ta hand om hela djuren och se till att använda fler köttdetaljer i matlagningen, allt från bringa och rostlock till rostbiff och fransyska. Vi bad därför Mattias ”Fredagskocken” Larsson ta fram recept på goda rätter på svenskt kött som du kan laga med mindre ädla detaljer.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.