Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Helstekt rostlock

Recept skrivet av
Mattias Larsson
Helstekt rostlock med smörad kålrotscreme, senapspicklad kålrot och frasig grönkål samt friterade potatisar.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

  • 2 kg rostlock
  • 10 små grönkålsblad
  • salt, svartpeppar, olivolja, smör och timjan

Picklad kålrot

  • 250 g skalad kålrot
  • 2 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl vatten
  • 2 msk senapsfrö
  • salt

Kålrotscrème

  • 400 g skalad kålrot
  • 125 g skalad morot
  • 5 dl vatten
  • 300 g smör
  • salt 

Frasiga kryddsaltade potatisar

  • 1 kg g fast potatis, kokt
  • 1 ½ dl vetemjöl 

Kryddsalt

  • 1 tsk krossad kummin
  • 1 tsk krossade enbär
  • ½ tsk krossad kryddpeppar
  • 1 tsk finhackad rosmarin
  • 2 tsk krossat flingsalt
Video

Mattias berättar om receptet till det helstekta rostlocket

Inspiration

Mattias Larsson - Oädla detaljer

Sommarens torka i Sverige har lett till brist på bete och att många bönder har behövt skicka sina djur till slakt tidigare än beräknat. Det har gett ett överskott av svenskt kött. Vi behöver nu köpa mer svenskt kött, börja ta hand om hela djuren och se till att använda fler köttdetaljer i matlagningen, allt från bringa och rostlock till rostbiff och fransyska. Vi bad därför Mattias ”Fredagskocken” Larsson ta fram recept på goda rätter på svenskt kött som du kan laga med mindre ädla detaljer.

Tillagning

  1. Dela rostlocket på längden i 2 eller 3 bitar längs med fibrerna (rostlockets fibrer går lite olika men följ de längsta fibrerna). Snitta fettkappan. Salta och peppra köttet och stek det på fettsidan med och lite smör tills fettkappan är knaprig. Bryn snabbt de andra sidorna och ugnsbaka det cirka 30 minuter på 75 C tills kärntemperaturen är cirka 52 C. Låt det vila före servering.
  2. Koka upp ättika, socker, vatten och senapsfrö och kyl därefter ner det. Hyvla fina skivor av kålroten och lägg ner i den kalla lagen.
  3. Skär kålrot och morot i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Lägg på ett lock, koka upp och låt koka i cirka 20–30 minuter tills rotfrukterna är genommjuka. Mixa rotfrukterna till en slät puré med det återstående vattnet. Värm upp purén och mixa ner smöret vid servering.
  4. Lägg grönkålsbladen på en ugnsplåt och vänd runt de i salt och olja. Ugnsbaka på 175 C i cirka 10 minuter tills de är frasiga.
  5. Blanda samman kryddorna till kryddsaltet.
  6. Lägg den kalla kokta potatisen i handen och tryck ihop så att den blir lätt mosad (den ska fortfarande hålla ihop). Rulla de lätt mosade potatisarna i mjölet. Fritera potatisarna i 170 C frityrolja cirka 5 minuter tills de är gyllene och med frasiga kanter. Salta dem sedan med kryddsaltet.

Tips! Rostlock är en grym bra ála carte eller festvåningsdetalj som är bra att steka innan och sen låta den vila på spishyllan för att sen enkelt tranchera vid service.

Video

Mattias berättar om receptet till det helstekta rostlocket

Inspiration

Mattias Larsson - Oädla detaljer

Sommarens torka i Sverige har lett till brist på bete och att många bönder har behövt skicka sina djur till slakt tidigare än beräknat. Det har gett ett överskott av svenskt kött. Vi behöver nu köpa mer svenskt kött, börja ta hand om hela djuren och se till att använda fler köttdetaljer i matlagningen, allt från bringa och rostlock till rostbiff och fransyska. Vi bad därför Mattias ”Fredagskocken” Larsson ta fram recept på goda rätter på svenskt kött som du kan laga med mindre ädla detaljer.

Artiklar ur receptet

Kålrot skalad 5kg
126375, 3N PRODUKTER, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Hållbara Val
010504, SKAGS
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV märkta varor
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Grönkål 2kg
970186, FINDUS, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
201285, KOCKENS, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Ättika 10% 10liter
695999, BLOMBERGS, Sverige
{{jmfprisString}}/l {{jmfPrisDeladString}}/l
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Kummin hel 275g
856831, WERNERS GOURMET, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Enbär 295g
870600, KOCKEN, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.