Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Inkokta hjortron med färskostmousse, hjortroncurd och varm mandelkaka. Toppas med vit chokladsnö och rostade mandlar vid servering. En läcker dessert med norrländska influenser!

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Färskostmousse

  • 1,5 gelatinblad
  • 50 g vit choklad
  • 75 g vaniljyoghurt
  • 50 g färskost, Buko
  • 1 msk Philadelphia
  • 1 st vaniljstång
  • 70 g florsocker
  • 275 g vispgrädde, lättvispad

Inkokta hjortron

  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 500 g hjortron

Hjortroncurd

  • 0,5 st gelatinblad
  • 60 g socker
  • 60 g hjortronpuré
  • 1 tsk citronsaft
  • 80 g ägg
  • 125 g smör, rumstempererat

Mandelkaka med brynt smör

  • 110 g smör
  • 120 g äggvita
  • 120 g florsocker
  • 50 g vetemjöl
  • 50 g mandelmjöl
  • 25 g fast honung
  • 1,5 krm salt
  • 1,5 krm bikarbonat

Vit chokladsnö

  • 100 g vit choklad
  • 40 g Maltosec

Rostade mandlar

  • 2,5 dl socker
  • 2,5 dl vatten
  • 150 g skalade mandlar

Tillagning

Färskostmousse

  1. Lägg gelatinet i blöt.
  2. Smält den vita chokladen och vänd ihop med vaniljyoghurt, Buko färskost och Philadelphia.
  3. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och tillsätt i smeten.
  4. Sikta i florsockret.
  5. Värm lite av smeten och smält ner gelatinbladen i.
  6. Vänd sedan ihop den varma smeten med resterande smet och den lättvispade grädden.
  7. Gjut i lämplig form.

Inkokta hjortron

  1. Lägg sockret och vattnet i en kastrull.
  2. Dela vaniljstången och tillsätt i vattnet.
  3. Koka upp så att sockret löser sig.
  4. Kyl ner något och slå sedan lagen över hjortronen.

Hjortroncurd

  1. Lägg gelatinet i blöt.
  2. Lägg socker, hjortronpuré och citronsaft i en kastrull.
  3. Värm något, vänd sedan i äggen och sjud till 84°.
  4. Tillsätt gelatinet.
  5. Vänd ned rumstempererat smör i krämen. Kyl.

Mandelkaka med brynt smör

  1. Börja med att bryna smöret, vispa gärna emellanåt för att inte bränna partiklarna i botten. Låt det svalna till 40-45°.
  2. Blanda under tiden ihop övriga ingredienser i köksassistent med vingen.
  3. Häll sedan i det brynta smöret i en tunn stråle.
  4. Fyll allt i en spritspåse.
  5. Baka i 2x5 cm formar i 8 min på 200° eller tills kakorna satt sig ordentligt.
  6. Bryt i bitar vid servering.

Vit chokladsnö

  1. Smält den vita chokladen och mixa tillsammans med Maltosec till ett pulver.
  2. Förvara i frysen.

Rostade mandlar

  1. Koka upp socker och vatten och slå över mandlarna, låt dra i 10 minuter och låt torka på silpatmatta.
  2. Fritera gyllenbruna på 170° och salta lätt.
  3. Låt rinna av på papper och dela ner till önskad storlek.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.