Inkokta hjortron med färskostmousse, hjortroncurd och varm mandelkaka. Toppas med vit chokladsnö och rostade mandlar vid servering. En läcker dessert med norrländska influenser!
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Färskostmousse
1,5 gelatinblad
50 g vit choklad
75 g vaniljyoghurt
50 g färskost, Buko
1 msk Philadelphia
1 st vaniljstång
70 g florsocker
275 g vispgrädde, lättvispad
Inkokta hjortron
2 dl socker
2 dl vatten
1 vaniljstång
500 g hjortron
Hjortroncurd
0,5 st gelatinblad
60 g socker
60 g hjortronpuré
1 tsk citronsaft
80 g ägg
125 g smör, rumstempererat
Mandelkaka med brynt smör
110 g smör
120 g äggvita
120 g florsocker
50 g vetemjöl
50 g mandelmjöl
25 g fast honung
1,5 krm salt
1,5 krm bikarbonat
Vit chokladsnö
100 g vit choklad
40 g Maltosec
Rostade mandlar
2,5 dl socker
2,5 dl vatten
150 g skalade mandlar
Tillagning
Färskostmousse
Lägg gelatinet i blöt.
Smält den vita chokladen och vänd ihop med vaniljyoghurt, Buko färskost och Philadelphia.
Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och tillsätt i smeten.
Sikta i florsockret.
Värm lite av smeten och smält ner gelatinbladen i.
Vänd sedan ihop den varma smeten med resterande smet och den lättvispade grädden.
Gjut i lämplig form.
Inkokta hjortron
Lägg sockret och vattnet i en kastrull.
Dela vaniljstången och tillsätt i vattnet.
Koka upp så att sockret löser sig.
Kyl ner något och slå sedan lagen över hjortronen.
Hjortroncurd
Lägg gelatinet i blöt.
Lägg socker, hjortronpuré och citronsaft i en kastrull.
Värm något, vänd sedan i äggen och sjud till 84°.
Tillsätt gelatinet.
Vänd ned rumstempererat smör i krämen. Kyl.
Mandelkaka med brynt smör
Börja med att bryna smöret, vispa gärna emellanåt för att inte bränna partiklarna i botten. Låt det svalna till 40-45°.
Blanda under tiden ihop övriga ingredienser i köksassistent med vingen.
Häll sedan i det brynta smöret i en tunn stråle.
Fyll allt i en spritspåse.
Baka i 2x5 cm formar i 8 min på 200° eller tills kakorna satt sig ordentligt.
Bryt i bitar vid servering.
Vit chokladsnö
Smält den vita chokladen och mixa tillsammans med Maltosec till ett pulver.
Förvara i frysen.
Rostade mandlar
Koka upp socker och vatten och slå över mandlarna, låt dra i 10 minuter och låt torka på silpatmatta.
Fritera gyllenbruna på 170° och salta lätt.
Låt rinna av på papper och dela ner till önskad storlek.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.