Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Hjortronparfait

Recept skrivet av
Robert Hedman
En nyårsdessert som får det att vattnas i munnen: Hjortronparfait med syltade hjortron, hjortronris och rostad mandelkaka.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Hjortronparfait

  • 6 st äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl hjortron
  • 6 dl vispgrädde
  • 1,5 st gelatinblad

Syltade hjortron

  • 50 st hjortron
  • Socker

Hjortronis och hjortronpulver

  • 4 dl hjortron
  • Socker
  • Vatten
  • Flagad mandel, rostad
  • Vitchoklad, rostad

Mandelkaka

  • 125 g äggvita
  • 100 g florsocker
  • 50 g mandelmjöl
  • 40 g vetemjöl
  • 100 g smör
  • 3 g salt

Toppa desserten med…

  • Oxalis
Inspiration

Vegetarisk festmeny

Robert Hedman på dotterbolaget Grönsakshallen Sorunda har skapat en vacker och smakrik vegetarisk festmeny med svenska råvaror i säsong.

Tillagning

Hjortronparfait

  1. Vispa äggulor med florsocker fluffigt. Vispa grädden, dock ej för hårt. 
  2. Vänd ihop äggulevispet med den vispade grädden. 
  3. Smält gelatinbladen med lite av hjortronen, vänd därefter ner de smälta gelatinbladen och hjortronen. 
  4. Ha upp parfaitsmeten i en form och ställ i frys. 
  5. Ta fram parfaiten ca 10-15 minuter innan servering.

Syltade hjortron

  1. Råsockra hjortronen och låt stå framme och mogna en stund.

Hjortronis och hjortronpulver

  1. Koka upp hjortronen med vatten så det täcker. 
  2. Smaka av med lagom med socker, det ska inte vara för sött. 
  3. Sila genom en finmaskig sil. 
  4. Lagen ställs därefter i frys och skrapas sedan till "snö" vid servering. 
  5. De avsilade hjortronen läggs på en plåt med bakplåtspapper och torkas i ugnen i ca 5 timmar på 90 grader. 
  6. Därefter så mixas det till hjortronpulver. Pulvret blandads sedan upp med rostad vit choklad och rostad flagad mandel.

Mandelkaka

  1. Vispa äggvita och florsocker fluffigt. 
  2. Vänd ner mandel, vetemjöl och salt. 
  3. Ha allra sist i det brynta smöret. Häll upp i en bakpappersklädd ugnsform. 
  4. Baka i ugnen i ca 20 min. Låt svalna.

Vid servering

  1. Bryt bitar av mandelkakan och rosta bitarna i ugnen. 
  2. Toppa desserten med oxalis.

Inspiration

Vegetarisk festmeny

Robert Hedman på dotterbolaget Grönsakshallen Sorunda har skapat en vacker och smakrik vegetarisk festmeny med svenska råvaror i säsong.

Artiklar ur receptet

Produktbild saknas
059493 - POLARICA - Sverige - Fryst
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG {{jmfPrisDeladString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
Produktbild saknas
279547 - VIVANI - Tyskland - Torrt
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG {{jmfPrisDeladString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
simpleimage
520908 - BIOFOOD - Spanien - Torrt
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG {{jmfPrisDeladString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
Produktbild saknas
108928 - ORTO NOVO - Sverige - Kylt
0,00 kr {{jmfprisString}} / KG {{jmfPrisDeladString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.