Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Hjortronparfait

Recept skrivet av
Robert Hedman
En nyårsdessert som får det att vattnas i munnen: Hjortronparfait med syltade hjortron, hjortronris och rostad mandelkaka.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Hjortronparfait

  • 6 st äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl hjortron
  • 6 dl vispgrädde
  • 1,5 st gelatinblad

Syltade hjortron

  • 50 st hjortron
  • Socker

Hjortronis och hjortronpulver

  • 4 dl hjortron
  • Socker
  • Vatten
  • Flagad mandel, rostad
  • Vitchoklad, rostad

Mandelkaka

  • 125 g äggvita
  • 100 g florsocker
  • 50 g mandelmjöl
  • 40 g vetemjöl
  • 100 g smör
  • 3 g salt

Toppa desserten med…

  • Oxalis
Inspiration

Vegetarisk festmeny

Robert Hedman på dotterbolaget Grönsakshallen Sorunda har skapat en vacker och smakrik vegetarisk festmeny med svenska råvaror i säsong.

Tillagning

Hjortronparfait

  1. Vispa äggulor med florsocker fluffigt. Vispa grädden, dock ej för hårt. 
  2. Vänd ihop äggulevispet med den vispade grädden. 
  3. Smält gelatinbladen med lite av hjortronen, vänd därefter ner de smälta gelatinbladen och hjortronen. 
  4. Ha upp parfaitsmeten i en form och ställ i frys. 
  5. Ta fram parfaiten ca 10-15 minuter innan servering.

Syltade hjortron

  1. Råsockra hjortronen och låt stå framme och mogna en stund.

Hjortronis och hjortronpulver

  1. Koka upp hjortronen med vatten så det täcker. 
  2. Smaka av med lagom med socker, det ska inte vara för sött. 
  3. Sila genom en finmaskig sil. 
  4. Lagen ställs därefter i frys och skrapas sedan till "snö" vid servering. 
  5. De avsilade hjortronen läggs på en plåt med bakplåtspapper och torkas i ugnen i ca 5 timmar på 90 grader. 
  6. Därefter så mixas det till hjortronpulver. Pulvret blandads sedan upp med rostad vit choklad och rostad flagad mandel.

Mandelkaka

  1. Vispa äggvita och florsocker fluffigt. 
  2. Vänd ner mandel, vetemjöl och salt. 
  3. Ha allra sist i det brynta smöret. Häll upp i en bakpappersklädd ugnsform. 
  4. Baka i ugnen i ca 20 min. Låt svalna.

Vid servering

  1. Bryt bitar av mandelkakan och rosta bitarna i ugnen. 
  2. Toppa desserten med oxalis.

Inspiration

Vegetarisk festmeny

Robert Hedman på dotterbolaget Grönsakshallen Sorunda har skapat en vacker och smakrik vegetarisk festmeny med svenska råvaror i säsong.

Artiklar ur receptet

Hjortron 1kg
059493, POLARICA, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Hållbara Val
279547, VIVANI, Tyskland
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiska varor
Hållbara Val
Mandel 250g
520908, BIOFOOD, Spanien
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiska varor
108928, ORTO NOVO, Sverige
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.