Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Inkokt och bränd svartrot

Recept skrivet av
Robert Hedman
Vill du servera vegetariskt på nyår? Här presenterar vi ett recept som passar som förrätt. Inkokt och bränd svartrot med salt citroncurd och havsörter.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Svartrot

  • 20 st svartrot
  • 6 lit vatten
  • Juicen från 3 st citroner
  • 3 st schalottenlökar, skalade och grovt skurna
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpepparkorn

Svartrotskrisp

  • 2 st svartrot
  • Friteringsolja
  • Salt
  • Noriblad, rostade och mixade till ett pulver

Salt citroncurd

  • 90 g citronjuice
  • ½ citron – zest
  • 2 st ägg
  • 45 g olivolja
  • 95 g smör, rumstemperat
  • Havssalt

Gravad citron

  • 3 st citroner
  • 3 msk socker
  • 2 msk salt

Havetsörter

  • Sjökorall, snabbt blancherad
  • Ostronblad
  • Sodaört (Land of Seaweed)
  • Vattenkrasse
  • Saltarv
Inspiration

Vegetarisk festmeny

Robert Hedman på systerbolaget Grönsakshallen Sorunda har skapat en vacker och smakrik vegetarisk festmeny med svenska råvaror i säsong.

Tillagning

Svartrot

Tvätta, skala och ansa svartroten. Sjud sedan svartroten tills den är genomklar i en lag bestående av vatten, citronjuice, schalottenlök, olivolja, salt och svartpepparkorn. Låt svartroten svalna i lagen.

Vid servering: Ta upp svartroten ur lagen och dela den i mindre längder. Torka den torr. Svetta/bränn med en gasolbrännare runt om.

Svartrotskrisp

Tvätta svartroten noggrant. Använd sedan en grönsaksskalare och skala av långa remsor på hela roten. Fritera remsorna gyllene i 150 grader varm olja. Smaka av med salt och norikryddan.

Salt citroncurd

Vispa citronjuice och citronzest med äggen på svag värme till 83 grader. Ta bort från värmen. Ha försiktigt i olivoljan under ständig omrörning. Vispa därefter i smöret. Smaka av med havssalt.

Gravad citron

Tvätta citronerna. Skala sedan citronerna, men utan att skala med det vita beska under skalet. Koka av skalen 3 gånger i nytt vatten varje gång. Under tiden skärs citronfiléerna ut ur citronen och ner i mindre bitar. När skalen känns mjuka, så skärs de också ner i mindre bitar. Grava allt tillsammans med sockret och saltet. Låt stå framme och mogna en stund.

Tips: Om du inte vill ha rätten helt vegetarisk så kan den serveras med löjrom.
Inspiration

Vegetarisk festmeny

Robert Hedman på systerbolaget Grönsakshallen Sorunda har skapat en vacker och smakrik vegetarisk festmeny med svenska råvaror i säsong.

Artiklar ur receptet

142208, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Schalottenlök
070953, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Friteringsolja Long Life 10liter
413237, SERVERA, Sverige
{{jmfprisString}}/l {{jmfPrisDeladString}}/l
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.