Julbordets sista tur består av det söta. Bland julens klassiska smaker återfinns apelsin och choklad, två ingredienser i detta recept. Servera julgodiset med en rykande färsk kopp kaffe.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
400 g vit choklad
4 dl grädde
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk smör
5 cl cointreau
1 st apelsin
flingsalt
Tillbehör
Kaffe
Tillagning
Sätt ugnen på 140 °C
Smält den vita chokladen i ett vattenbad på spisen.
Dra ut ett tunt lager av den smälta vita chokladen på en bakduk och baka i ugnen i 30 minuter.
Kyl chokladen efter bakning i kylen i 1 timme för att sen kunna bryta ner den i mindre bitar.
Riv av zesten från apelsinen med ett zestjärn eller ett rivjärn.
Blanda grädde, socker och sirap i en vid kastrull och koka till 125 °C
Släck karamellen med Cointreau och låt svalna några minuter i kastrullen. Tillsätt sedan smör och apelsinzesten och rör om.
Häll ut kolan i en form och låt svalna i rumstemperatur i ca 1 timme.
När kolan har satt sig, bryt av bitar med en sked eller rulla små kulor utav den.
Bygg sedan små godismackor med vitchokladsbitarna och kolakulorna.
Garnera med flingsalt vid servering.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.