Baechu kimchi, som görs på salladskål, är den absolut mest vanliga sortens kimchi. Proportionerna av vitlök, ingefära och chili kan variera. Koreanska chili flakes och chilipasta finns i många vanliga matbutiker. Fermenterade räkor finns i en del asiatiska butiker.
Ingredienser
Lagom åt: 10-12 personer
2 mindre huvuden salladskål, cirka 1 ½ kg
1 bit vit rättika, cirka 5 cm
1 dl finstrimlade morötter
saltlake 210 g salt, ca 2 dl
2 liter kallt vatten
Kryddblandning
2 ½ msk finhackad eller pressad vitlök
2 msk finhackad färsk ingefära
1 ½ msk koreansk fermenterad räkpasta eller 1 msk fisksås
5–8 msk koreanska chiliflakes (gochugaru)
1 msk gochujang (chilipasta)
½ msk strösocker
5 finhackade salladslökar
1 nashipäron eller svenskt päron, skalat, urkärnat och rivet
Vi rekommenderar
Inspiration
Koreanskt med Jens Linder
Jens Linder är kock och matjournalist. Genom sina matartiklar och recept i Dagens Nyheter och Gourmet har han gjort sig känd och uppskattad i matsverige. Han arbetar som frilansande och framgångsrik matskribent, ett jobb som har tagit honom på resor över hela världen. Hans senaste kokbok handlar om mat från Korea.
Rör ihop salt och vatten till en lag. Dela salladskålen på längden. Lägg ner halvorna i laken. Lägg på en tallrik och ställ en tyngd ovanpå. Låt stå i press i rumstemperatur i ett dygn.
Skölj bort allt salt från kålhalvorna i ett durkslag. Lämna att droppa av. Skala och strimla rättikan fint.
Blanda alla ingredienser till kryddblandningen och vänd ner rättika- och morotsstrimlorna i den. Gnid in kålen med kryddblandningen, och se till att den fördelas mellan alla bladen och även runt om.
Lägg ihop de halva kålhuvudena och placera dem i en bunke där de precis ryms. Lägg över en tallrik och ställ en tyngd ovanpå.
Låt stå ytterligare en dag i rumstemperatur. Den kan ätas redan första dagen, men helst ska den stå i glasburk 1–6 veckor i kylskåp, ju längre tid desto syrligare smak. Den kan lagras kallt i mer än ett år.
Servera kimchin finhackad i skålar eller som större bitar som gästerna själva får klippa till småbitar med en sax. Den kan serveras kall eller bara sval, där gör man som man vill.
Vi rekommenderar
Inspiration
Koreanskt med Jens Linder
Jens Linder är kock och matjournalist. Genom sina matartiklar och recept i Dagens Nyheter och Gourmet har han gjort sig känd och uppskattad i matsverige. Han arbetar som frilansande och framgångsrik matskribent, ett jobb som har tagit honom på resor över hela världen. Hans senaste kokbok handlar om mat från Korea.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.