Majsbakad Sej med potatis & blomkålspurè, rostade blomkålsblad och tartarsås på purjolök och äpple.
Ingredienser
Lagom åt:100 personer
10 kg sejrygg i 100 g bitar
2,5 l majsströbröd
2dl vitlök, pressad
1 l persilja, finhackad
2 dl torkad timjan
salt och svartpeppar
1,2 l olivolja
Potatis & blomkålspuré
15 kg skalad mospotatis
13 kg blomkål i bitar(spara blasten)
1 kg smör
2 dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Tartarsås
1250 g hackad dill
2500 g tärnad purjolök
4 dl dijonsenap
2,5 l skalat & tärnat äpple
1 l finhackade små kapris
3 l majonnäs
3 l gräddfil
salt och peppar
För hela portionen: Energi 635 kcal Protein 27 g Fett 41 g Mättade fettsyror 10,4 g Kolhydrater 37 g Fibrer 6 g C-vitamin 68 mg Folat 121 mcg Järn 1,2 mg Zink 1,7 mg
Vi rekommenderar
Inspiration
Hur skapar vi förståelse för andra kulturer
Björn Bergh är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Björn letar ständigt efter nya vägar genom dialog med elever, personal och föräldrar. Hans motto är: Möt din kund genom maten.
Blecka fisken och ställ in fisken i ugnen i 5 minuter, ta ut och häll av det avrunna vattnet.
Häll majsströbrödet i en skål, pressa ner vitlöken och rör sedan i kryddor, och olivolja.
Salta och peppra på fiskens båda sidor och lägg den i en smord ugnsform.
Fördela sedan majs/örtröran på fisken och droppa över olivolja.
Ställ in formen mitt i ugnen, i ca 15-20 minuter.
Potatis & blomkålspuré
Koka potatisen tills den nästan är färdig.
Koka blomkålen i en egen kastrull, den tar kortare tid att koka.
Värm sedan grädden och smöret i en kastrull.
Potatisen & blomkålen får inte bli sönderkokt för då blir purén sämre.
Häll av potatis och blomkål och lägg dem i blandaren.
Vispa med ballongvispen till en luftig och fin puré.
Salta/peppra efter smak.
Tartarsås
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Rostade blomkålsblad
Skär blomkålsbladen mindre bitar och tvätta dem.
Lägg dem på en plåt och drissla olivolja över, salta och peppra.
Rosta dem i 225° ugn i ca 6 minuter.
Blanda rödlök, gräslök och citronzest, och blanda ihop med blomkålsblasten.
Tips: Finns det inte tillräckligt med blast på din blomkål så kan din grönsaksleverantör
säkert hjälpa dig att beställa mer blast till en liten kostnad, win-win för alla och miljön.
Vi rekommenderar
Inspiration
Hur skapar vi förståelse för andra kulturer
Björn Bergh är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Björn letar ständigt efter nya vägar genom dialog med elever, personal och föräldrar. Hans motto är: Möt din kund genom maten.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.