Krämiga mungbönebollar kryddade med spiskummin och kokos. Kompletteras med en sötsyrlig, svalkande dipp och en ljummen bulgursallad.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Mung Poppers
1,2 kg Lecora® Mungbönfärs Eko
3 g Vitlök
60 g Rödlök
40 g Kokosflingor
25 g Dill, färsk
9 g Koriander, färsk
1 g Limezest
10 g Limejuice, färskpressad
8 g Spiskummin
12 g Sambal Badjak
6 g Salt
Rapsolja till stekning
Lime- och honungsdipp
400 g Turkisk yoghurt
20 g Limejuice, färskpressad
1,5 g Limezest
Honung
Salt
Svartpeppar
Ljummen Bulgursallad
400 g Fullkornsbulgur
1,2 l Vatten
10 g Grönsaksbuljong, lågsalt, granulat
180 g Tomat
20 g Persilja, färsk, hackad
10 g Chili röd, hackad
5 g Vitlök, färsk
15 g Olivolja
Tillagning
Mung Poppers
Tina Mungbönfärsen i kylen.
Rosta kokosen 10 minuter i 150°C. Rör om lite ett par gånger.
Mixa eller riv vitlöken, hacka dill och koriander (även stjälkarna), finhacka rödlöken.
Blanda samtliga ingredienser till mungbönfärsen väl i blandare.
Forma tex. bollar eller små biffar till valfri storlek.
Värm rikligt med rapsolja till 180°C på stekbord och stek bollarna tills gyllenbruna och frasiga.
OBS! Sila av överbliven rapsolja och återanvänd vid stekning.
Lime- och honungsdip
Blanda samtliga ingredienser till såsen. Låt gärna stå svalt ett par timmar innan servering.
Ljummen bulgursallad
Koka upp vattnet i en kastrull.
Tillsätt grönsaksbuljong och bulgur, rör om. Koka på låg värme i 12 minuter.
Ta av kastrullen från värmen, häll av ev överblivet vatten och låt bulguren stå i ca 5 minuter.
Riv ner tomaterna på den grova sidan av rivjärnet i en bunke. Riv vitlöken på den fina sidan i samma bunke.
Skölj och hacka persilja, blanda i de rivna tomaterna och vitlöken, tillsammans med olivoljan.
Blanda ner dressingen i den kokta bulgurn och servera.
Kockens tips:Till Klimatveckan har vi valt att servera denna rätten med fullkornsbulgur, men det går utmärkt att servera den med andra klimatsmarta tillbehör. Kanske har era gäster redan en favorit, men denna är också jättegod.
Svinntips:
Eventuell överbliven yoghurt kan smakas upp med torkade eller färska örter för att passa in senare i veckan. Alternativt blanda med lite färskost och passar då perfekt på en smörgås eller som dip till grönsaker som mellanmål. Överbliven bulgur passar perfekt på salladsbuffén dagen efter.
En portugisisk köttbulle gjord på vegetarisk formbar färs och kryddad med spiskummin. Till denna färggranna rätt serveras en smakrik salsa och havreris.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.