Spännande rätt med nässelkräm, krispiga nässlor, vaktelägg, picklad lav och stenbitsrom.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Nässelkräm
100 g nässlor
50 g spenat
100 g grädde
1 schalottenlök
Citron
Krispiga nässlor
30 st nässelblad
30 g skirat smör
Salt
Vaktelägg
10 vaktelägg
10 g purjolöksaska (bränn en hel purjolök i ugn 220°C 20-30 minuter så den blir svart). När den är torr, mixa till en bitter lökmassa)
2 dl ströbröd
1 dl maizena
1 ägg
Picklad lav
25 g isländsk lav (går att byta mot slånlav)
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
Stenbitsrom
100 g färsk stenbitsrom (går att byta mot vanlig stenbitsrom)
3 g salt
Tillagning
Nässelkräm
Plocka bladen från stjälkarna, lägg undan topparna och några blad till stekning.
Koka upp och reducera grädden till hälften med löken.
Blanchera nässlorna och kyl med isvatten.
Pressa ur all vätska från nässlorna och mixa tillsammans med grädde och lök.
Passera krämen genom en fin sil.
Smaka upp med salt och citronsaft.
Krispiga nässlor
Skölj nässelbladen och torka ordentligt.
Blanda nässlorna med smöret på en ugnsplåt och salta.
Baka bladen på 120°C i cirka 12 minuter, utan fläkt.
Vaktelägg
Koka vakteläggen i ca 2 minuter och kyl i isvatten, skala försiktigt.
Vispa upp ägget och häll i en liten bunke, mixa ströbrödet med purjolöksaskan.
Panera äggen genom att doppa dem först i maizena sedan i ägg och sist ströbrödet.
Fyll en kastrull med olja och värm den till 180°C.
Fritera äggen gyllenbruna, ca 1 minut.
Picklad lav
Börja med och skölj laven ordentligt tre gånger och lägg i en bunke.
Koka upp ättika, socker, vatten och häll vätskan över laven.
Låt stå och dra under plast i ca 1 timme.
Stenbitsrom
Lägg rommen i vatten och vispa runt med en ballongvisp så att hinnorna avlägsnas.
Sila bort vattnet och upprepa minst 10 gånger.
Låt rommen rinna av ordentligt sista gången genom att låta den stå i kyl i ett dygn.
Salta rommen och förvara i kylskåp.
Vi rekommenderar
Inspiration
Falkenberg Strandbad - granne med havet
Falkenberg är en typisk sommarstad med den långa sandstranden och havet, men staden har mer att erbjuda året runt. Restaurang Köket, en del av Falkenberg strandbad, har lyckats med att skapa något nytt i den idylliska sommarstaden. Vi har träffat Knútur Kristjansson, köksmästare och Niklas Cramér, Food and Beverage Manager på Falkenberg Strandbad.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.