Den här rätten åt jag på en enkel sylta Seoul där den funnits på menyn i många år. Styrka, koktid och konsistens varierar från ställe till ställe, men den är alltid stark och värmande i smaken, samt spänstig i konsistensen. Det är min egen variant med fänkål istället för svamp.
Ingredienser
Lagom åt: 3-4 personer
400 g bläckfiskringar (eller bläckfisktub eller hel åttaarmad bläckfisk)
1 fänkålsstånd
1 msk matolja
1 gul lök eller rödlök
2 salladslökar
1 liten färsk röd chili
1–2 tsk sesamolja
1 dl vatten
1 msk rostade sesamfrön
Kryddröra
1 msk finhackad färsk ingefära
1 msk finhackad vitlök
2 msk gochujang (chilipasta)
1–2 msk sojasås
1 tsk råsocker eller strösocker
2 tsk mirin (japanskt risvin)
1 dl vatten
Vi rekommenderar
Inspiration
Koreanskt med Jens Linder
Jens Linder är kock och matjournalist. Genom sina matartiklar och recept i Dagens Nyheter och Gourmet har han gjort sig känd och uppskattad i matsverige. Han arbetar som frilansande och framgångsrik matskribent, ett jobb som har tagit honom på resor över hela världen. Hans senaste kokbok handlar om mat från Korea.
Om ni använder hel bläck sktub, rensa bort inälvor från bläck sken. Koka i lättsaltat vatten i 2–3 minuter. Ta upp och skölj kallt i ett durkslag. Skär tuben till ringar och tentaklerna till strimlor och lägg på hushållspapper att torka.
Blanda alla ingredienser till kryddpastan.
Skala löken och grovhacka eller skiva den. Skär bort de tjocka delarna från shiitakesvamparna och skär hattarna i strimlor. Skär salladslökarna i 3–4 centimeter långa strimlor (klyv de tjockaste en gång) eller finhacka dem. Klyv, kärna ur och finhacka chilin.
Hetta upp en wok eller en stekpanna med matoljan. Lägg i löken och fräs snabbt i ett par minuter under omrörning. Löken ska inte brynas, bara bli genomskinlig och halvmjuk.
Tillsätt bläckfisken och stek en minut. Rör i kryddpastan och stek allting ytterligare en minut. Tillsätt salladslöken, chilin och sesamoljan. Rör om, häll i vatten och låt sjuda i fem minuter. Smaka av. Strö över de rostade sesamfröna och servera med ris och valfria sidorätter (banchan).
Vi rekommenderar
Inspiration
Koreanskt med Jens Linder
Jens Linder är kock och matjournalist. Genom sina matartiklar och recept i Dagens Nyheter och Gourmet har han gjort sig känd och uppskattad i matsverige. Han arbetar som frilansande och framgångsrik matskribent, ett jobb som har tagit honom på resor över hela världen. Hans senaste kokbok handlar om mat från Korea.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.