Ölbräserad kaptensbiff med libbstickasmör och picklade höstgrönsaker.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
1 ½ kg fransyska
350 g gul lök
1,2 kg fast potatis
1 kg vitkål
2 msk honung
4 dl mörk öl
7 dl kalvfond
smör, olja, salt och svartpeppar
250 g smör
1 msk pressad citronjuice
1 dl hackad libbsticka
Salt
Till servering
Picklade höstgrönsaker
Video
Mattias berättar om receptet till den ölbrässerade kaptensbiffen
Vi rekommenderar
Inspiration
Mattias Larsson - Oädla detaljer
Sommarens torka i Sverige har lett till brist på bete och att många bönder har behövt skicka sina djur till slakt tidigare än beräknat. Det har gett ett överskott av svenskt kött. Vi behöver nu köpa mer svenskt kött, börja ta hand om hela djuren och se till att använda fler köttdetaljer i matlagningen, allt från bringa och rostlock till rostbiff och fransyska. Vi bad därför Mattias ”Fredagskocken” Larsson ta fram recept på goda rätter på svenskt kött som du kan laga med mindre ädla detaljer.
Putsa köttet och skär ut 20 medaljonger, ca 1-centimeter tjocka skivor. Skala och skiva löken tunt. Skär potatisen i ½-centimeters skivor.
Bryn löken till fin färg. Bryn kålen till ordentligt rostad färg, tillsätt då honungen och stek vidare ett par minuter. Smaka av med salt.
Salta och peppra köttet och bryn det sedan i smör på båda sidorna till en fin brynt färg.
Lägg köttet i botten av en ugnsform eller ett bleck. Lägg på löken och därefter potatisen. Salta potatisen och lägg därefter på vitkålen. Häll över ölen och buljongen. Ugnsbaka i ca 1 ½-2 timmar på 125 C tills köttet är mört.
Mixa under tiden ingredienserna till smöret.
Toppa kaptensbiffen med libbstickasmöret och servera gärna med lite fina och goda picklade höstgrönsaker.
Video
Mattias berättar om receptet till den ölbrässerade kaptensbiffen
Vi rekommenderar
Inspiration
Mattias Larsson - Oädla detaljer
Sommarens torka i Sverige har lett till brist på bete och att många bönder har behövt skicka sina djur till slakt tidigare än beräknat. Det har gett ett överskott av svenskt kött. Vi behöver nu köpa mer svenskt kött, börja ta hand om hela djuren och se till att använda fler köttdetaljer i matlagningen, allt från bringa och rostlock till rostbiff och fransyska. Vi bad därför Mattias ”Fredagskocken” Larsson ta fram recept på goda rätter på svenskt kött som du kan laga med mindre ädla detaljer.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.