Ostroneldad skrei med broccoli, bönor och pepparrot.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Skreirygg
1 hel skrei på ca 6 kg
1 l vatten
1 dl salt
½ dl socker
1 gurka
1 vitlöksklyfta
3 kvistar dill
4 ostron från Bohuslän
1 dl havskräftsbuljong
1 dl buljong på rostad skreiskalle
Frasiga fjäll
50 g fjäll
Klarifierat smör
500 g ekologiskt smör
2 krossade vitlöksklyftor
2 timjankvistar
10 fänkålsfrön
Granstekt havskräfta
10 stora havskräftor från Fjällbacka
2 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk granolja
1 msk ekologiskt klarifierat smör
1 grankvist
Fylld lök
10 gula steklökar
1 tsk rapsolja
1 tsk salt
Kallrökt mousselin
200 g slag
100 g kind
300 g ekologisk grädde
20 g salt
10 g pepparrot
Sotad lök
20 gula steklökar
1 tsk salt
1 tsk rapsolja
Broccolicrème med ostron
4 huvuden ekologisk broccoli
4 ostron från Bohuslän
½ äpple (Discovery)
½ schalottenlök
4 msk ekologiskt klarifierat smör
4 ostronblad
Salt
Tabasco
Ättika
Bikarbonat
Broccolibukett
1 huvud ekologisk broccoli
1 msk ekologiskt klarifierat smör
Salt
Råhyvlad broccoli
4 ekologiska broccolibuketter
Brytbönor och vaxbönor
20 ekologiska brytbönor
10 ekologiska vaxbönor
1 msk ekologiskt klarifierat smör
Flingsalt
Svartpeppar
Snabbpicklad västeråsgurka
3 västeråsgurkor
1 msk ättika
1 msk socker
1 msk vatten
Gurkolja
Skalet från 1 gurka
Salt
1 ½ dl oliv- och rapsolja
Krassesås
3 dl buljong på rostad skreiskalle
2 dl havskräftsbuljong
8 dl ekologisk grädde
2 finhackade schalottenlökar
1 finhackad fänkål
20 g vattenkrasse
15 g fänkålsdill
1 msk ekologiskt klarifierat smör
Salt
Tabasco
Buljong på rostad skreiskalle
1 sejhuvud
2 dl torrt vitt vin
1 schalottenlök
¼ del fänkål
salt
10 g torkad sockertång
rapsolja
Havskräftsbuljong
Skal och klor från 10 havskräftor
2 dl torrt vitt vin
1 schalottenlök
¼ fänkål
salt
10 g torkad sockertång
rapsolja
Tillagning
Skreirygg
Fjälla fisken och spara fjällen.
Filea fisken, skär bort skinn och skär ut ryggbitarna.
Lägg undan slaget och kinderna till mousselinefärsen.
Mixa vattnet med salt, socker, gurka, dill, krossa i en vitlöksklyfta.
Rimma ryggen 1 timme i kylen, ta upp och torka av.
Skär ryggbitarna i 10 cm långa och 3 cm breda bitar.
Öppna ostronen och blanda med buljongen.
Vacka fisken tillsammans med ostronbuljongen.
Kör fisken i 40° vattenbad till en innertemperatur på 37,5°.
Ta ur fisken och elda den runt om.
Flaka fisken vid lamellerna.
Frasiga fjäll
Skölj fjällen i kallt vatten.
Torka i torkugn på 60 grader tills torra.
Fritera i 210° olja.
Upp på papper och salta.
Klarifierat smör
Smält smöret tillsammans med vitlök, timjan och fänkålsfrön.
Låt dra i 15 minuter.
Sila av det klarade smöret och använd till stekning och pensling av fisk och grönsaker.
Granstekt havskräfta
Skala havskräftan (använd skroven till havskräftsbuljongen).
Salta och sockra samt droppa på lite granolja.
Låt dra i 30 min, torka av.
Stek havskräftan i det klarade smöret tillsammans med en grankvist.
Fylld lök
Skala löken.
Vacka löken med salt och olja.
Baka i 85° ånga i 40 min.
Ta ur innanmätet och fyll med mousselinefärsen.
Vid servering, värm under plast 80° ånga i 7 min.
Kallrökt mousselin
Mal sejen.
Lägg ner fisken i en thermomixer och mixa med salt, tillsätt grädde i en fin stråle.
Smaka av med färskriven pepparrot.
Passera smeten genom finmaskig sil.
Kallrök mousselinsmeten med rökpistol 2 x 10 min med alspån och granbarr.
Sotad lök
Skala och baka löken i 85 grader med rapsolja och salt ånga 40 min.
Dela löken och använd de yttersta lagren.
Vid servering sota löken på snittytan direkt på hällen.
Broccolicrème med ostron
Skär av buketter på broccolin.
Finhacka schalottenlöken och värm den i det klarifierade smöret.
Öppna ostronen och hacka äpplet.
Koka broccolin i vatten med salt och bikarbonat tills mjuk, häll av.
Mixa broccolin med ostron, smör, lök, äpple och ostronblad till en slät crème.
Smaka upp med salt, ättika, tabasco och ostronjuice.
Fyll upp på spritspåse.
Broccolibukett
Skär av broccolibuketterna och blanchera i saltat vatten.
Ta upp och låt rinna av.
Dela buketterna på mitten och pensla med smör och salta.
Råhyvlad broccoli
Hyvla broccolin tunt på mandolin.
Lägg i isvatten.
Vid servering lyft upp den och pensla med gurkolja (recept nedan) och salta.
Brytbönor och vaxbönor
Noppa bönorna och koka dem mjuka i saltat vatten, häll av.
Vid servering stek i klarifierat smör, krydda flingsalt och svartpeppar.
Snabbpicklad västeråsgurka
Hyvla gurkan tunt på mandolin.
Blanda ättika, socker och vatten.
Vacka gurkan med ättikslagen.
Gurkolja
Mixa skalet på gurkan med oliv- och rapsolja.
Salta.
Sila genom superbag och häll upp på flaska.
Krassesås
Hetta upp en gryta. Bryn grädden i den och låt reducera till drygt 5 dl återstår.
Värm upp en sateause. Fräs schalottenlöken och fänkålen i smör och låt få lite färg.
Häll på buljongerna från sejen och havskräftan och låt koka ihop lite, tillsätt den brynta grädden.
Låt koka i några minuter, smaka av med salt och tabasco.
Vid servering mixa i vattenkrasse och fänkålsdillen.
Buljong på rostad skreiskalle
Rosta skallen i 200° tills gyllene (ca 45 min).
Häll hälften av vinet på bläcket.
Sautera grönsakerna, häll på resterande vin, lägg i skallen och vinet från bläcket, fyll på med vatten så det täcker.
Koka upp och låt sjuda 15 minuter, skumma av under tiden.
Tillsätt salt och den torkade tången, låt dra under lock i 1 timme.
Sila av och reducera till ¼ del återstår.
Havskräftsbuljong
Sautera grönsaker med havskräftorna.
Tillsätt vinet och häll på vatten så det täcker.
Sjud i 20 min, skumma av under tiden.
Ta av från värmen och salta samt lägg i tången, låt dra under lock ca 1 tim.
Sila av och reducera till ¼ återstår.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.